Петар Михић из Љубиња узгаја слатки пелин – биљку која лијечи

Љубињац Петар Михић међу првима је у Босни и Херцеговини кренуо у производњу слатког пелина. Прије четири године, када је Херцеговину увелико била захватила смиљоманија, он се одлучио за биљку чија су љековита својства од давнина позната.

Плодно херцеговачко тло, осим за бављење виноградарством, погодно је и за узгој љековитог биља. Управо на то, рачунао је Петар Михић, када је кренуо у своју причу са слатким пелином, биљком која је на овим просторима позната и под називом бејтуран.

„За слатки пелин сам се одлучио  јер су сви кренули са узгојем смиља, а ја сам тражио биљке које други нису садили. Ове година сам засадио 3 дунума  породичне земље у Љубињу. Улагања нису велика с обзиром на то да имам своје сјеме, земљу и све радимо сами, породица и ја“, почиње причу Петар.

Продаје углавном мале количине, а наруџбине стижу преко интернета

Од засађених три дунума добио је око 100 кг суве масе. Не успије све продати јер је проблем што нема организованог откупа, па је принунуђен да сам тражи тржиште, а то се углавном своди на продају малих количина.

„Продаја већином иде у малим количинама, по 100г, људи наручују углавном преко интернета. Тренутно правим и тинктуре и цвјетни прах од слатког пелина.Тинктуре у суштини представљају течне екстракте биљака. Само 20 капи тинктуре једнаке су, чак јаче од цијеле шоље чаја. Тинктуре које се производе у домаћој радиности бољег су квалитета од оних  комерцијалних“, објашњава Петар чије производе можете пронаћи и на страници Слатки пелин.

Према ријечима нашег саговорника слатки пелин је захтјевна биљка која тражи доста рада. “Има посла, сваки дан помало. Слатком пелину треба обезбиједити довољно воде, производња је органска, нема никаквог прскања хемикалијама, треба редовно траву чупати”, прича Петар.

Слатки пелин у борби против рака?

Слатки пелин је специфична биљка која може да досегне висину од два метра. Има главичасте мирисне цвјетове свијетло-жуте боје. Плод су јој сјеменке које су изразито ситне, а од давнина су позната љековита својства ове биљке. Артемисинин који је саставни дио слатког пелина користи се као средство за лијечење маларије што је истакнуто у бројним медицинским публикацијама.

Све се чешће могу наћи и информације да је слатки пелин лијек против рака. Обично се такви чланци позивају на истраживања једног калифорнијског института за рак која су показала да артемисинин може за отприлике 16 сати уништити 98 % станица рака дојке. У том случају, слатки пелин треба користити заједно са жељезом, јер сама биљка успије уништити само око 28 % станица рака. Слатки пелин као лијек од рака још није довољно тестиран и службено одобрен код лијечења људи.

Петар Михић узгаја и сакупља и друго љековито биље

Петар од узгоја слатког пелина не одустаје, већ прави планове за наредни период. Производњу ће наставити у истим количинама, а у припреми има још пар производа на бази пелина. Осим ове биљке има засађене и мање количине невена, рузмарина и босиљка.

„Ове године сам правио уље и крему за сунчање од њих, а у том смјеру ћу наставити и наредне године. Тинктуре још правим од свих биљака које расту у Херцеговини – кадуље, хајдучке траве, иве, коприве, кантариона, нане, смиља, конопљике, вријеска, глога, мајчине душице„, закључује Петар.

Марија Манојловић/Агроклуб