Петровићу све цвјета, а раднице у штрајк

nikolatesla6

БИЛЕЋА │ Раднице текстилне фабрике „Никола Тесла“ из Билеће поново су обуставиле рад у знак упозорења. Повод за њихово незадовољство и овај пут је кашњење плата, иако генерални секретар СНСД-а Лука Петровић тврди да у том владином предузећу сада све цвијета.

Гостојући на „Херцег телевизији“ из Требиња, народни посланик, генерални секретар СНСД-а и функционер у Хидролектранама на Требишњици, Лука Петровић, изјавио је да у Фабрици текстила „Никола Тесла“ више нема никаквих проблема, да ново руководство има повјерење радница, а све уз подршку Владе Републике Српске.

„Имате информације старе годину дана или шест мјесеци. Међутим, Перса Климента је дошла прије три мјесеца на позицију директора и она има одличну комуникацију са радницама, који у потпуности поштују и вјерују у њене ријечи. Она стоји иза својих ријечи, а наравно да постоји одређени број људи у Влади Републике Српске задужених да се испоштује то што она каже, као и ми у Херцеговини који то подржавамо. Будите увјерени да је то сада у потпуно новом позитивном току кренуло. Идите међу раднице и питајте да ли има разлике“, рекао је Петровић.

Међутим, свега 24 часа касније тврдње Петровића показале су се као неситините, јер су раднице обуставиле рад због кашњања плата, што је нова директорка назвала као мало упозорење.

„Јутрос је било мало упозорења, радници су чекали мене да дођем. Ја сам им се обратила и рекла да сваки сат чекам наплату од `Штајмана` и чим легну паре биће плата“, тврди директорка „Николе Тесле“ Перса Климента.

Радницама се дугује пола плате за новембар, децембарска и јануарска, а на штрајк упозорења одличиле су се ради негативног искуства са ранијим руководствима, иако истичу да вјерују новој директорки.

„Јутрос је била мала обустава, као упозорење да се неће џаба радити. Директорка је рекла да се стрпимо пар дана и чим легну паре од `Штајмана` да ће нас исплатити. Ми се тога држимо и држимо до њене ријечи, ако буде тако радници ће и даље да раде“, навела је Драженка Скочо, радница „Николе Тесле“.

„То је било чисто упозорење, да не би било као до сада што нам се дешавало. Што се тиче нове директорке, жена је реална и прича искрено, жена стварно ништа не лаже“, сматра Рада Којовић, радница „Николе Тесле“.

Директори у „Николи Тесли“ се мјењају, али им подршка Луке Петровића не недостаје. Приликом смјене Драгана Вучетића, бившег савјетника Милорада Додика, за којим је расписана потјерница због вишемилионских проневјера, Петровић је такође најављивао препород текстилне индустрије.

„Хвала наравно за идеју професору Драгану Вучетићу, који је довео текстилну индустрију у Херцеговину, али очекујемо да ће господин Вјештица са доказаним менаџерским способностима дати значај импулс развоју текстилне индустрије у Херцеговини“, рекао је у марту 2014. године Петровић.

Руковођење Душана Вјештице „Николом Теслом“ обиљежили су бројни штрајкови, а кога ће Петровић подржавати у требињском „Новетексу“ који је прије неколико дана купила Влада Републике Српске, остаје тек да се види.
БН ТВ