Пљачку БИБ-а свјесно омогућила Агенција

374376_1

БАЊАЛУКА │ У Извјештају Републичког девизног инспектората Републике Српске о извршеној инспекцијској контроли Балкан Инвестмент Банке, који је у посједу пословног портала КАПИТАЛ, детаљно су описане преваре које се односе на фиктивно повећање капитала БИБ-а од чак 15,2 милиона КМ, као и фиктивне трансакције акцијама које су имале за циљ извлачење капитала из ове банке.

Фрапантно је да је Републички девизни инспекторат Републике Српске успио да утврди огромне неправилности које је Агенција за банкарство Републике Српске годинама уназад одбијала да види и тиме свјесно омогућила пљачку грађана Републике Српске.

Ињац ћутала

Агенција за банкарство Републике Српске је 22.децембра 2006. године одобрила компанији УАБ Асоцијуото Турто Валдyмас да може стећи преко 10 до 33 одсто капитала БИБ-а.

У Извјештају Републичког девизног инспектората се наводи да АБРС није испитала кретање новчаних средстава по овом основу, као ни финансијско стање субјекта и његово пословно искуство, те да је доношењем овог рјешења омогућила злоупотребу преузимања капитала од стране УАБ Асоцијуото Турто Валдyмас.

АБРС, пишу инспектори, није искористила право да оспори докапитализацију БИБ-а од стране оф-шор компанија Беллград ЛЛЦ У.С.Д. и Цапитал Линк У.С.Д. које су основане на Дјевичанским острвима и која очигледно нису користила своја средства за докапитализацију банке.

У складу са Законом о банкама Републике Српске Агенција је била обавезна да оцијени пословну репутацију и финансијско стање ових компанија и да на основу тога оцијени да ли да одобри стицање значајног власничког удијела у Банци.

Међутим, Агенција за банкарство Републике Српске је свјесно прекршила Закон о банкама Републике Српске и дозволила сумњивој фирми из пореских рајева да повећа власнички удио у БИБ-у.

Фиктивна докапитализација безвриједним акцијама

Инспектори Републичког девизног инспектората закључују да је „докапитализација“ у 2008. години послужила за привидно повећање основног капитала у циљу подизања кредитног максимума према клијентима БИБ-а.

Новац који је стигао по основу докапитализације исти дан или најкасније у року од мјесец дана од уплате пребацује се у УКИО Банкас на рачуне компанија регистрованих у пореским рајевима, а по основу докапитализације наведених друштава у Литванији од стране БИБ-а.

„Купљене“ акције биле су тржишно безвриједне.

Инспекторат је утврдио да је највећем акционару УКИО Банко Инвестицоне Групе УАБ у овим трансакцијама враћено 2.303.968 КМ. Крајњи закључак у извјештају Републичког девизног инспекторта је да је наведени начин докапитализације супротан законским прописима Републике Српске.

Након проведене фиктивне докапитализације капитал банке је 27 милиона КМ. Капитал Банке је фиктивно повећан за 15.207.368 КМ.

Како је проведена „операција“

Основни капитал Банке, у редовним акцијама, износио је 14.792.632 КМ умјесто приказаних 30.000.000 КМ, открили су девизни инспектори још 2013. године у извјештају.
<п стyле=“паддинг-лефт: 60пx;“>Балкан Инвестмент Банка основана је 4. фебруара 2000. године са оснивачким капиталом од 5.000.000 КМ.Оснивачи су УКИО Банко Инвестицоне Групе УАБ (2.550.000 КМ) и УКИО Банкас АБ Литванија (2.450.000).

Другом емисијом акција 23. марта 2001. године основни капитал банке је повећан за 500.000 КМ. Након тога укупан капитал банке износи 10.000.000 КМ. УКИО Банкас АБ Литванија 14. децембра 2001. године продаје дио акција друштву Цапитал Линк У.С.Д. (за 1.400.000 КМ) и друштву Беллград ЛЛЦ У.С.Д. (за 1.100.000 КМ). У наредним годинама долази до повећања капитала банке и промјене власничке структуре.

УАБ Асоцијуото Турто Валдyмас 27. децембра 2006. године купује 195.150. акција у вриједности од 1.951.500 КМ од Беллград ЛЛЦ У.С.Д, 195.190 акција у вриједности 1.951.900 КМ од Цапитал Линк У.С.Д. и 149.500 акција у вриједности од 1.498.500 КМ од УАБ Дујотекана У.С.Д.

БИБ је на основу уговора од 27. децембра 2006. године (који не постоји у БИБ-у) дала налог истог дана да се са прелазног рачуна БИБ-а у УКИО Банкас исплати на рачун УАБ Асоцијуото Турто Валдyмас у УКИО банци износ од 1.951.900 КМ.

УАБ Асоцијуото Турто Валдyмас истог дана уплаћује исти износ на рачун Цапитал Линк У.С.Д. у БИБ-у за куповину акција.

Цапитал Линк У.С.Д. са свог рачуна у БИБ-у наредног дана преноси средства на УАБ Асоцијуото Турто Валдyмас, а који истог дан тај износ уплаћује на прелазни рачун БИБ-а у УКИО Банкас, односно на рачун са кога су средства кренула.

Пљачка се наставила 2008. године

БИБ је у периоду од 18. до 22. новембра 2008. године авансно уплатила УАБ Капиталинис Туртас на његов рачун у Укио банци 8.703.443,50 КМ за куповину земљишта у Литванији на коме би требао бити изграђен пословни простор.

УАБ Капиталинис Туртас са свог рачуна у Укио банци врши поврат аванса након завршене докапитализације БИБ-а. БИБ је од 17. новембра до 18. децембра 2008. године исплатила авансе у износу од 6.933.629 КМ правним лицима регистрованим у пореским рајевима.

Они су добијена средства користили за куповину акција повезаних лица са сједиштем у Литванији. Смјер кретања новца је био сљедећи – из БИБ-а према рачунима повезаних лица у Укио Банци, а након тога из Укио Банке према БИБ-у у сврху повећања њеног капитала.

Инспектори: Средства „провозана“

Инспектори констатују да су на овај начин средства само „провозана“ на основу фиктивних уговора, тако да није извршено стварно плаћање по наведеном послу куповине акција од УАБ Асоцијуото Турто Валдyмас.

Друштво УАБ Асоцијуото Турто Валдyмас основано је у Каунасу. Укупан капитал друштва 27. децембра 2006. године (када су пребачена средства) износи 5.153.043,84 КМ, а то је мање од вриједности купљених акција БИБ-а у укупном износу од 5.401.900 КМ.

Друштво нема редовну дијелатност, а директор друштва је Оксана Ковтун, која је уједно и члан Наџорног одбора Фабрике глинице „Бирач“.

Инспектори тврде да је „очигледно ријеч о повезаном правном лицу“ са УКИО Банкас, УБИГ-ом, као и БИБ-ом.

(Сутра: Како су из ВСТС-а пребацивани милиони БИБ-а на рачуне повезаних фирми – Фиктивни кредити наплаћени из имовине ФГ „Бирач“ и „Рудника Сребреница“)

Капитал