По први пут помоћ и супругама умрлих бораца ВРС

ТРЕБИЊЕ │ У Требињу су данас потписани уговори о новчаној помоћи супругама умрлих бораца ВРС, а помоћ ће добити све супруге, било да су запослене, без посла или пензионерке.

Из градског буџета у ове намјене је издвојено 80 хиљада КМ, а надокнаде су од 80 до 450 КМ за незапослене и жене пензионере, чији би мужеви имали мјесечни борачки додатак.

„Требиње је прва локална заједница у РС која проводи овакав пројекат, а на први јавни позив Градске управе одазвало се 250 супруга умрлих бораца. Овај пројекат је позив и другим локалним заједницама да се сјете супруга умрлих бораца ВРС и да се помогне породица колико је могуће“, истакао је градоначелник Требиња Лука Петровић.

Он је додао да су супруге умрлих бораца посебно задовољно што се неко сјетио и њих и њихвих породица, те најавио да ће у наредним годинама проценат накнаде бити и виши.

Новац супругама умрлих бораца ће бити уплаћен до краја седмице, а онима који добијају виши износ накнада ће се уплаћивати до три рате.

Петровић је најавио и обнову стамбених објеката у којима живе родитељи погинулих бораца ВРС.

У Градску управу је до сада стигло 35 захтјева, а санације ће се радити по приоритетима, прво у најнеусловнијим кућама.

„То су занатски радови које ће изводити ЈП ‘Радник’, попут купатила, кровова, прилаза кући и слично, а радови у најнеусловнијих шест или седам објеката почеће већ почетком наредног мјесеца“, навео је градоначелник Требиња и најавио да ће се и овај пројекат проширити на супруге погинулих бораца које живе у неадекватним условима.

Према ријечима Пера Мишељића, предсједника Скуштине Борачке организације Требиње, иницијатива је потекла од супруга умрлих бораца које су тражиле да се у оквиру Борачке организације оснује њихов одбор, што законски још није одобрено.

„Усагласили смо се са Градском управом да свим супругама умрлих бораца помогне на овај начин“, рекао је он.

Мишељић је подсјетио да је Градска управа у посљедње двије године обезбиједила и помоћ за незапослене борце, као и различите пројекте за запошљавање дјеце погинулих, ратних војних инвалида и њихове дјеце, те бораца и њихове дјеце.

Према ријечима Олге Рајковић, супруге умрлог бораца, ово је по први пут у Српској да се неко сјетио жена бораца ВРС који су умрли.

„Већ 25 година смо били заборављени и ово је акција коју желимо проширити на цијелу Српску, да све породице умрлих бораца имају статус који им припада. Захвални смо градској управи што је иницијатива кренула из нашег града“, истакла је она.

Љиљана Марушић, супруга умрлог борца, се захвалила градоначелнику Луки Петровићу и Градској управи што су се сјетили и ових породица, што до сада нико није урадио.

„Наших умрлих мужева, који су дио свог живота оставили на ратиштима и тамо гдје се градила Српска, до сада се нико није сјетио. Градоначелник Петровић и његови сарадници су стали уз нас и на тај начин нам дају шансу да остваримо оно што нам припада“, поручила је она.

На помоћи се захвалила и Радмила Сорајић, супруга умрлог борца која има четоворо дјеце, истакавши да је посебно значајно што се по први пут након више од двије деценије неко сјетио и ове категорије становништва.

Д.Ч.