Побједа: Дикић у болници, проширена истрага

089435

ПОДГОРИЦА │ Српски држављанин Братислав Дикић, којег Специјално тужилаштво Црне Горе терети за кривично дјело тероризам у покушају, након још једног саслушања у Тужилаштву, превезен је у Клинички центар у Подгорици због лошег здравственог стања, пише подгоричка Побједа.

Према изворима овог листа, он је јуче након саслушања у Тужилаштву пребачен у једну болницу у Црној Гори, али се не наводи коју.

Дикић је јуче неколико сати провео у Специјалном тужилаштву.

Према процјени затворских љекара, Дикићу је неопходан двадесетчетворосатни љекарски надзор и посебне претраге које се могу обавити у Клиничком центру Црне Горе. Извори из истраге појаснили су да је, без обзира на важност поступка који је у току, приоритет Дикићево здравље и његова стабилизација.

Дикић је јуче, након саслушања, примљен око 17 часова на одјељење, љекар га је прегледао и заказао претраге како би му била одређена адекватна терапија и лијечење.

О свему је обавијештен тужилац, који ће у наредном периоду морати да долази у посјету Дикићу како би га саслушао.

За вријеме болничког лијечења, осим под надзором љекара, о Дикићевој безбједности даноноћно ће бринути више полицајаца.

Проширена истрага о планирању терористичких напада

Специјално тужилаштво за организовани криминал проширило је истрагу о планирању терористичких напада у ноћи 16. октобра и ускоро ће захтијевати изручење више држављана Србије, а путем међународне правне помоћи послаће истражне податке надлежним органима Руске Федерације и затражити саслушање двојице руских држављана против којих постоје основе сумње да су организатори акције, пише Побједа.

Позивајући се на своја сазнања овај подгорички дневник пише да је, након опсежне истраге, Специјално тужилаштво, у сарадњи са институцијама и службама из Србије, дошло до битних доказа који су основа за проширење истраге на неколицину српских држављана који су били уплетени у организацију и спровођење терористичких планова у Црној Гори.

За сада, наводи лист, нема информација да ли је ријеч о људима који су били задужени да се придруже групи Братислава Дикића, или је ријеч о посебним екипама које су планирале паралелне акције, како је то на конференцији за новинаре наговијестио главни специјални тужилац Миливоје Катнић. Црна Гора и Србија имају закључен билатерални споразум којим се омогућава изручење домицилних држављана.

У случају двојице руских држављана, црногорске институције ће користити механизме међународне правне помоћи којим се дефинише сарадња и обезбјеђује да се осумњичени држављани саслушају у случајевима када нису доступни институцијама државе која их сумњичи за неко кривично дјело. Податак да ће Специјално тужилаштво, али и Министарство правде посегнути за институтом међународне правне помоћи указује да црногорски истражни органи знају идентитет руских држављана и располажу доказима о њиховом учешћу у планирању догађаја 16. октобра на територији Црне Горе, наводи Побједа.

Танјуг