Почиње модернизација пруге Београд – Будимпешта

ЗЕМУН I У Земуну данас почињу радови на модернизацији и реконструкцији пруге Београд-Будимпешта, при чему укупна вриједност изградње пруге у Србији износи око двије милијарде долара.

Трилатерални пројекат модернизације жељезничке пруге Београд-Будимпешта први је прекогранични пројекат у оквиру сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе који заједнички реализују Србија, Мађарска и Кина. У оквиру пројекта, прва дионица је Београд Центар – Стара Пазова. Дионица од Београда до Старе Пазове дужине је 34,5 километара.

Пројектом је предвиђена комплетна реконструкција и модернизација грађевинске и електротехничке инфраструктуре са подизањем брзине на дионици Београд Центар – Батајница до 120 километара на час, а од Батајнице до Старе Пазове до 200 километара на час.

Радове на тој дионици изводиће кинеска жељезница „Чајна рејлвејс интернешнел“ и „Чајна комјуникејшн констракшн компани“. Вриједност уговора је око 350 милиона долара.

Обиљежавању почетка радова присуствоваће премијер Србије Ана Брнабић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, као и замјеник директора Националне комисије за развој и реформу Кине Ванг Ксиаотао.

СРНА