Подигнута оптужница против бившег директора УИО БиХ Кемала Чаушевића

САРАЈЕВО │ Тужилаштво БиХ подигло је оптужнице против Кемала Чаушевића, Анеса Садиковића и Сединета Карића које их терете за финансијске злоупотребе од 1,7 милиона КМ, саопштено је из Тужилаштва.

У оптужници се наводи да је Чаушевић, као директор Управе за индиректно опорезивање /УИО БиХ/, Садиковићу и Карићу, власницима више предузећа која се баве увозом текстила, обећао повлашћени статус приликом увоза, односно смањене износе за царињење, избјегавања детаљних прегледа и признавања фактура за које је знао да садрже нетачне податке, те да је заузврат тражио 1.000 КМ по увезеном камиону.

Садиковић и Карић су Чаушевићу од 2007. до 2011. године за увоз више од 1.700 камионских испорука текстила дали 1,72 милиона КМ. Садиковић је дао око 1,2 милиона КМ, а Карић око пола милиона КМ.

Они су му новац давали на различитим локацијама у Сарајеву и Бањалуци.

Чаушевић је оптужен да је новац прибављен чињењем кривичних дјела, без кредитног задужења, стављао у легалне токове куповином већег броја скупоцјених некретнина и земљишта у Сарајеву и околини у износу од око 1,2 милиона КМ.

Те некретнине су блокиране на захтјев Тужилаштва и Суду БиХ је упућен приједлог за одузимање имовине стечене извршењем кривичних дјела.

Чаушевића оптужница додатно терети да је злоупотријебио службени положај и предузећима која су учествовала у процедури јавне набавке за услуге штампања контролних маркица на вриједносном папиру, за потребе УИО БиХ, омогућио незакониту уплату око 200.000 КМ због наводне штете настале у конкурентском поступку, иако штете није било.

Оптуженица терети Чаушевић за кривично дјело злоупотребе службеног положаја, прања новца и примања дара и других облика користи.

Тужилаштво терети Садиковића и Карића за кривична дјела давања дара и других облика користи.

Наводе оптужнице Тужилаштво ће доказивати позивањем око 50 свједока и стручних вјештака и прилагањем више од 100 доказних материјала.

Тужилаштво БиХ, у оквиру предмета „Пандора“, наставља истрагу о више осумњичених лица, међу којима и функционера УИО БиХ.

Бивши директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Кемал Чаушевић ухапшен је јуну 2014.године у оквиру Сипине акције „Пандора“.

РТРС