Подијељене саднице поводом Дана заштите шума

ТРЕБИЊЕ l Радници Центра за газдовање кршом данас су, поводом Свјетског дана заштите шума, за уређење дворишта и објеката уручили око 500 садница физичким и правним лицима из Требиња и сусједних општина које припадају овом газдинству.

Слободанка Бркић, инжењер шумарства истакла да је ријеч о садницама алепског бора, чемпреса, ловора, те других врста, које су складу са потребама подијељене физичким и правним лицима, међу којима су школе, полицијске станице, административна сједишта општина…

„Саднице су из новоформираног расадника Центра за газдовањем кршом у Засад пољу. До краја јуна мјесеца очекујемо да буде завршена изградња пластеника у оквиру расадника“, истакла је она.

Како истичу у овом центру, тренутно производе око тридесетак хиљада садница годишње, а када буде инсталисан расадник,  повећаће се производња и проширити листа врста садница дрвећа.

Бркићева је навела да ће у првој половини гове године бити  настављени радови на пошумљавању горњих дијелова источне Херцеговине, доћ ће у јесењим мјесецима бити обављено пошумљавање југа регије,  те санација дијелова погођених прошлогодишњим елементарним непогодама.

Она је подсјетила да је протекле године на подручју источне Херцеговине у пожарима изгорјела 21.000 хектара шуме.

Свјетски дан заштите шума, који се обиљежава 21. марта, установљен је 1971. године да би се указало на значај дрвећа и истакле бројне користи које од њих има човјечанство.

М.И.