Pojačana dežurstva policije na granici

28605264BEOGRAD | Policija Srbije, Mađarske, Austrije i Njemačke postigle su danas dogovor o većoj saradnji kad je riječ o sprečavanju ilegalne migracije, a ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović pozvao je migrante sa Kosova i Metohije da ne prodaju svoju imovinu jer će njih 99 odsto biti vraćeno.
Stefanović je, poslije sastanka sa direktorom Savezne policije Njemačke Diterom Romanom, direktorom policije Mađarske Karoljem Papom i delegacijom policije Austrije, rekao da će na srpsko-mađarskoj granici uskoro, pored regularne granične policije, dežurstvo početi i žandarmerija, ali i policija opšte nadležnosti.
„Da bismo zaštitili zeleni deo granice, policija će povećati broj pripadnika granične policije na granici sa Mađarskom, a od danas se priključuje i deo žandarmerije, policije opšte nadležnosti, a biće pojačane i granične patrole“, rekao je Stefanović.
On je istakao da je sa kolegama iz Njemačke, Austrije i Mađarske dogovoreno da stručnjaci iz tih zemalja pomognu srpskoj i mađarskoj policiji u sprečavanju ilegalne migracije, kao i da za to obezbjede tehnička sredstva, odnosno termovizijske kamere.
Stefanović je naglasio da će biti pojačana saradnja i u oblasti kriminalističke policije kako bi se otkrili krijumčari.
On je dodao da su u 2014. godini otkrivene četiri grupe krijumčara koji su preko granice prebacili više od 40 osoba.
Na pitanje sa kakvim dokumentima migranti prolaze kroz Srbiju, Stefanović je objasnio da, osim falsifikovanih dokumenata, migranti sa Kosova i Metohije posjeduju i potvrde koje se dobijaju na administrativnoj liniji koje koriste do granice sa Mađarskom, poslije čega, kako je naveo, vade falsifikovana dokumenta.
Stefanović je, na pitanje o razlozima „eksplozije migracije“, rekao da to nije pitanje za policiju jer se MUP ne bavi tom analizom, ali da razlozi svakako nisu bezbjednosne prirode.
Ministar je apelovao na migrante sa Kosova i Metohije da ne prodaju svoju imovinu i da tim novcem pokušavaju da pređu granicu, jer će, kako je rekao, većina biti vraćena.
„U Nemačkoj je prihvaćeno manje od jedan odsto zahteva za azil migranata koji dođu preko naše teritorije. Ti ljudi ne bi trebalo da prodaju svoju imovinu jer tako samo produbljuju humanitarnu krizu, a i odgovaraće pred sudom zbog počinjenog krivičnog dela“, rekao je Stefanović.
Direktor Savezne policije Njemačke istakao je da su razgovori bili efikasni i da su učinili jasnom činjenicu da policija nijedne države nije u mogućnosti samostalno da riješi problem ilegalne migracije.
„Srbija, Mađarska, Austrija i Njemačka samo zajedno mogu da spriječe humanitarni egzodus“, ocjenio je Roman.
Agencije