Pokušaj puča otvorio teške teme u Makedoniji

skopljeSKOPLJE l Nakon tvrdnje službenog Skoplja da je u Makedoniji proteklog vikenda spriječen pokušaj državnog udara, analitičari za sada isključuju mogućnost da bi to moglo dovesti do međuetničkih sukoba i sugeriraju da treba sačekati okončanje sudskog procesa za koji vjeruju da će biti transparentan.
Do okončanja tog procesa na makedonskoj političkoj sceni ne očekuju se značajnija događanja, a nakon toga jasno je da će to biti kraj političke karijere ili za premijera Nikolu Gruevskog ili za lidera najuticajnije opozicione stranke, Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), Zorana Zaeva (na fotografiji), smatra bivši potpredsjednik vlade i politički analitičar Ivica Bocevski.
Proteklog vikenda je makedonska policija uhapsila četiri osobe, među kojima i lidera opozicije Zaeva, pod optužbom da su pod uticajem stranih službi pripremali državni udar.
„Jedan od njih dvojice (Gruevski ili Zaev) izgubiće sav svoj politički kapital, dok će drugi biti itekako aktivan na makedonskoj političkoj sceni“, rekao je Bocevski u telefonskoj izjavi Tanjugu.
Bocevski kaže da najavu Zaeva da će u javnosti plasirati „bombu“ koja će Gruevskog prinuditi da podnese ostavku prihvata „s velikom dozom skepse“.
„Zaev to priča od prošle godine i nije prvi put da on na ovakav način pokušava prikupiti političke poene“, podsjetio je Bocevski i dodao da je još nakon prvog kruga predsjedničkih izbora lider SDSM-a objavio „neki snimak navodnog telefonskog razgovora koji Gruevskog optužuje za korupciju“.
„Međutim, ništa se nije dogodilo, taj snimak je završio kao što smo očekivali; to je bila samo tipična namještaljka balkanskih obavještajnih krugova i ništa više“, naveo je Bocevski koji smatra da Zaev, umjesto da se bori za simpatije birača, već duže vrijeme vodi politiku kao da se u Makedoniji vodi građanski rat.
Upitan bi li najnovija događanja u Makedoniji mogla uticati na njen evropski put, Bocevski kaže da je ta „makedonska priča blokirana vetom Grčke zbog imena“ te države, te da je EU pokazala da je ne zanima rješenje tog problema.
Bocevski ne vjeruje da bi najnovija zbivanja u Makedoniji mogla dovesti do eskalacije međuetničkih sukoba na šta je upozorila Rusija.
Politički analitičar Ismet Ramadani smatra da u Makedoniji već dugo traju rasprave o korumpiranosti aktualne vlasti, što je Zaeva kao lidera najuticajnije opozicione stranke praktično natjeralo da javnosti predoči kako ona funkcioniše.
Ipak, Zaev je time svjesno ugrozio svoju ličnost i doveo sebe u opasnost od ozbiljnijih posljedica – hapšenja i tužbi, smatra on.
„Ali, ako je lider opozicije već dugo najavljivao ‘bombu’, onda se ne postavlja pitanje zbog čega je Zoran Zaev iskoristio materijale tajnih službi već bi se trebalo razgovarati o sadržaju tih materijala, ko i šta je radio za ovu zemlju svih ovih godina“, kaže Ramadani i upozorava da bi stabilnost zemlje mogla biti dovedena u pitanje ukoliko međunarodna zajednica ne bude reagovala.
Ukoliko se pokaže da u toj ‘bombi’, u tim materijalima opozicionog lidera Zaeva, postoji nešto što se odnosi i na albanske partije koje su u vladajućoj koaliciji onda bi se moglo dogoditi da dođe i do međuetničkih problema“, upozorio je Ramadani.
Na makedonskoj političkoj sceni otvorene su „teške teme“ koje su javnost podijelile na Makedonce koji sebe nazivaju „antičkim“ i one koji se izjašnjavaju kao „slovenski“, a sve to će Albanci u prvoj fazi posmatrati sa strane, objašnjava Ramadani u izjavi za Tanjug.
„Na dijelu je unutarmakedonski rat, rat među samim Makedoncima, tako da tu prijeti najveća opasnost. Za to nisu krivi Albanci. Mogu biti sukrivci, ali Albanci moraju biti oprezni jer bi međunarodni faktor mogao reagovati na sukob pozicije i opozicije, što bi moglo dovesti i do promjena u aktuelnoj vladi“, kaže Ramadani.
On, naime, smatra da bi pozicija mogla prihvatiti zahtjev za formiranje tehničke vlade i da zakaže izbore koji bi bili regularni i bez manipulacija, kako bi partija koja bi bila na vlasti dobila legitimnost.
Za razliku od Bocevskog, Ramadani smatra da bi hapšenje Zaeva povećalo opasnost od nereda imajući, prije svega, u vidu da ta država ima dosta problema sa studentima, intelektualcima, socijalnim problemima, ali i drugim koji bi Makedoniju mogli da, kako kaže, pomjere s njenog evropskog puta.
„U tom slučaju ne bi ostalo vremena za ispunjavanje standarda i nikako ne bi bilo vremena za rješavanje onoga što predstavlja glavni problem Makedonije, a to je rješavanje problema oko imena s Grčkom“, kaže Ramadani.
Fena