Pola miliona dolara za glavu Srbina

336585_1
TRIPOLI l Džihadisti Islamske države koji su oteli Srbina iz Austrije Dalibora Savičića (39), traže pola miliona dolara za njegov otkup.
Austrijske vlasti su tražile pomoć srpske tajne policije, koja je u vrijeme Jugoslavije imala jake veze u Libiji.
“Srpski obavještajci uspjeli su da stupe u kontakt sa otmičarima i ponude im pregovore. Objasnili su islamistima da je Dalibor u stvari porijeklom iz bivše Jugoslavije, koja je imala veoma dobre odnose sa Libijom. Zbog toga su ekstremisti pristali da posebno pregovaraju o njegovom puštanju, čak i da malo spuste cijenu otkupa“, prenosi Srbija danas.
On dodaje da su otmičari čak spremni da Srbina puste za odgovarajuću cijenu nezavisno od ostalih talaca i objašnjava da s obzirom na to da su džihadisti u Libiji odrubili glavu 21 egipatskom Koptu, vlasti u Beču strahuju da bi Dalibor mogao da doživi takvu sudbinu ukoliko ne plate otkup.
Austrijski kancelar Vernar Fajman i ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc naveli su da svakog časa očekuju zvaničnu ponudu džihadista o otkupu.
U međuvremenu, porodica Dalibora Savčića strahuje za njegov život.
“Kad je odlazio u Libiju, znao je šta ga tamo čeka i da ovako nešto može da se desi. S obzirom da je bivši vojnik i da je služio u inostranstvu, nadam se da će iskoristiti svoje diplomatske sposobnosti i izboriti se sa otmičarima“, kazala je za austrijske medije jedna njegova komšinica.
Srbija danas