Пола свијета крвари, а они трљају руке

oruzje rat bombe

СТОКХОЛМ │ Кризна ситуација на Блиском истоку, као и незасити апетити Кине, Индије и Саудијске Арабије пуне џепове највећих трговаца оружјем на свету – влада САД и Русије.

Стокхолмски институт за мировна истраживања СИПРИ недавно је објавио стандардни извештај о трговини оружјем у свету, који се ради на сваких пет година.

Према тим подацима, највећи извозници оружја су САД и Русија, две државе које се представљају као највећи миротворци.

Прво место на листи, као и декадама уназад, резервисано је за Америку, која у последњих пет година снабдева 31 проценат тржишта. Зарада САД у 2015. износи вртоглавих 46 милијарди долара! Највеће муштерије Вашингтона су Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати и Турска.

Други највећи трговац је Русија, на коју отпада четвртина светског извоза. Највећи купци који пуне касу Кремља су Кина, Индија и Вијетнам, али и Иран. Годишња зарада Русије од извоза оружја је нешто више од 15 милијарди долара.

Земље ЕУ су далеко пасивније, како у извозу тако и у увозу оружја. Интересантан је пример Мађарске, која је чланица ЕУ и НАТО, а оружје купује од Москве. Само у 2014. години Будимпешта је купила руско наоружање вредно седам милиона евра.

„Мађарска је један од најзначајнијих трговинских партнера Русије“, неколико пута је истакао Владимир Путин.

Русија највише извози борбене авионе (41%), опрему за копнене снаге (27%) и морнарицу (15%), као и ПВО системе (15%).

Бисер руске војне технологије свакако је систем противваздушне одбране С-400, који је један од најтраженијих.

Бројне земље из страха од рата троше огроман новац на наоружање. Интересантно је да Русија и САД наоружавају државе које важе за архинепријатеље, и тако профитирају из њиховог међусобног антагонизма.

Генерално, Русија и Кина спремније су да продају оружје земљама у којима је дискутабилно поштовање људских права.

Ангола, Судан и Иран купују оружје произведено у Русији и Кини, а комунистичка земља додатно користи свој трговински положај да изгради утицај у Подсахарској Африци. Кина је тако послала оружје у девет подсахарских земаља и била је једина држава која је наоружала Јужни Судан, где су нафтна индустрија и међународни положај погођени грађанским ратом. Укупно 13 држава увози оружје и из Русији и из САД.

Највише оружја отишло је у кризне регионе Средњег истока, наводи „Дојче веле“.

Између Персијског залива и Босфора увоз тешког наоружања повећао се за невероватних 61 одсто!

Куриозитет је да САД извози чак 10 одсто наоружања у Уједињене Арапске Емирате, земљу са свега пет милиона становника. За период од пет година, УАЕ су купили оружје вредно 4,5 милијарди долара!
Блиц