Поланском и даље прети хапшење у САД

Амерички судија одбацио је захтев француског редитеља пољског порекла Романа Поланског да му се дозволи да се врати у САД без претње затвора, четири деценије пошто је побегао из те земље због оптужбе за силовање малолетнице.

Судија Скот Гордон одлучио је да одбаци захтеве Поланског, наводи се у писаној одлуци вишег суда у Лос Анђелесу, објављеној ноћас.

Овом одлуком суда задржава се статус кво у односу на чувеног редитеља и уколико се врати на америчко тло може бити ухапшен, 42 године после догађаја.

Роман Полански оптужен је да је дрогирао и затим силовао једну 13-огодишњу девојчицу у кући Џека Николсона 1977. године. Полански је признао да је имао сексуални однос са њом када су теже оптужбе одбачене и провео је 42 дана у притвору пре него што је пуштен уз кауцију. Побегао је у Француску 1978. године и никад се више није вратио у САД.

Преко свог адвоката Арланда Брауна који је рекао у суду у Лос Анђелесу да је 83-огодишњи редитељ већ „издржао своју казну“, Полански је поручио да би желео да се врати у САД да стави тачку на тај случај.

Судија Гордон је у одлуци оценио да „нема довољне или убедљиве основе да се преиспита то питање“. Осим тога, судско веће установило је да Полански није „дао довољно уверљивих и прихватљивих доказа, или правних аргумената за подршку свог захтева“, наводи се у одлуци суда на 13 страна.

Адвокат Поланског је изјавио за Франс прес да је ово још један покушај вишег суда у Лос Анђелесу да покрије раније лоше понашање и говорио о „корупцији“ у судском систему. За одлуку је рекао да нема никаквог смисла.

Ново рочиште о овом случају требало би да буде одржано 26. априла, откирио је адвокат Браун.

РТС