Полиција Федерације БиХ: Расте опасност од повратка исламиста

САРАЈЕВО │ Директор Федералне управе полиције, Драган Лукач, изјавио је данас у Сарајеву да значајну безбједносну пријетњу Босни и Херцеговини представљају радикални исламисти који се враћају у БиХ након што су се борили у редовима терористичке организације Исламске државе.

„Из Босне и Херцеговине је око 300 лица отишло на страна ратишта. Око 50 њих се досад вратило у БиХ, а већи број је процесуиран. Они представљају безбједносну претњу“, рекао је Лукач, преноси Хина.

Он је додао да власти БиХ посљедњих година предузимају значајне напоре како би сузбиле терористичке пријетње и ствари држале под контролом.

Према подацима безбједносних служби, највећи број радикалних исламиста, као и бораца који су из БиХ отишли у Сирију и Ирак, претходно су прошли индоктринацију у параџематима, вјерским заједницама у којима не прихватају ауторитет Исламске заједнице у БиХ. Лукач је на конференцији за новинаре упозорио и да поједине политичке странке, не наводећи које, покушавају да изврше притисак и зауставе рад Федералне управе полиције.

Независне новине