„Политичка одлука Уставног суда БиХ, треба повући српске судије“

ЗВОРНИК │ Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће одлука Уставног суда БиХ да одбије као неосноване апелације посланика из Српске о 1. марту и 25. новембру продубити већ постојећи политички хаос у БиХ, те поручио да тај суд треба делегитимисати повлачењем из његовог рада двојице српских судија.

– То никада неће бити наши празници. Ни минимално повјерење у Уставни суд БиХ више не постоји. То је политичка одлука мотивисана искључиво доношењем лоших одлука за српски народ. Аргументација коју су употријебили у вези са нашим празником /9. јануар/ сада не важи у готово идентичној ситуацији када они имају 1. март који вријеђа Србе – рекао је Додик новинарима у Зворнику.

Додик је оцијенио да у Српској нема нико ко ће то прихватити.

– Треба престати било шта очекивати од тог суда, треба повући двојицу српских судија и учинити то мјесто нелегитимним, што треба радити у наредном периоду – истакао је предсједник Српске.

На питање хоће ли за ту иницијативу имати подршку других партија, ван владајуће коалиције, Додик је истакао да је овдје ријеч о интересима Српске и српског народа и да „све партије имају право да се мотивишу својим разлозима за и против“.

Додик је подсјетио да су у Уставном суду БиХ доминантна два Бошњака и три странца.

– Ми се налазимо у једној заробљеничкој, да не кажем позицији окупације од суда који је мотивисан, не уставом или законом, већ искључиво политичким мотивима муслимана у БиХ – нагласио је Додик.

Он је поручио да ће Српска наставити да обиљежава 9. јануар и да не обиљежава 1. март, те да се „грдно вара“ неко ако се сада понаша славодобитно.

Уставни суд БиХ одбио је данас као неосноване захтјеве 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности /такозване/ Републике БиХ и чланова Закона о проглашењу 25. новембра даном државности /такозване/ Републике БиХ.

Коалиција која чини већину у Народној скупштини Републике Српске упутила је 6. децембра прошле године Уставном суду БиХ апелацију за оцјену уставности Закона о проглашењу 25. новембра даном државности.

Посланици већине у Народној скупштни Републике Српске упутили су 11. октобра прошле године апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности БиХ.

Срна