Политика бира првог човјека Суда БиХ

111

САРАЈЕВО │ Ранко Дебевец, Мира Смајловић и Далида Бурзић најозбиљнији су кандидати за предсједника Суда БиХ, а шестогодишњи мандат на челу ове правосудне институције добиће онај ко обезбиједи подршку Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС), а који посљедњих дана трпи невјероватне политичке притиске кругова око СДА и СББ БиХ.

Према незваничним информацијама, фаворит СББ БиХ је Дебевец, који долази из реда осталих, а тај избор на све могуће начине покушавају оспорити кругови око СДА, који без икаквог логичног објашњења и законског упоришта сматрају да на челу Суда БиХ треба, као и претходних 12 година, да буде Бошњак.

Ова странка најрадије би на челу Суда БиХ жељела да види Миру Смајловић, која је фаворит и одлазећег предсједника Медџиде Кресо, којој мандат истиче 26. јануара 2017. године, мада не треба отписати ни Далиду Бурзић, за коју такође лобирају утицајни кругови око највеће бошњачке странке, а која, поред тога, покушава да добије подршку и неких међународних кругова.

„Ни Устав нити иједан закон не предвиђају национални распоред руководилаца правосудних институција на нивоу БиХ. Према томе, не постоји никаква обавеза, ни законска ни уставна, да на челу Суда БиХ мора бити Бошњак. Србин никада досад није био предсједник Суда БиХ„, испричао је извор „Независних“.

Упркос томе, Бакир Изетбеговић, лидер СДА и члан Предсједништва БиХ, недавно је изјавио да на том мјесту треба да буде Бошњак, јер у супротном, ако би био неко из реда осталих, то би значило да на државном нивоу Бошњаци нису заступљени ни на једној челној позицији у правосудним институцијама.

Поред Дебевца, Смајловићеве и Бурзићеве, за предсједника Суда БиХ конкурисали су и Изо Танкић, Бранко Перић, Тихомир Лукес те тужилац Тужилаштва БиХ Исмет Шушкић, али њима готово нико и не даје озбиљне шансе.

Због чега се из политичких кругова отимају да на мјесту предсједника Суда БиХ имају свог човјека, можда најбоље илуструју чињенице о надлежности те правосудне институције.

Рецимо, поред тога што је предсједник Суда БиХ, он има овлаштења да поставља судије Апелационог одјељења Суда БиХ, који одлучују по жалбама на првостепене одлуке Суда БиХ, тако да на њих има директан утицај јер их може смјењивати и именовати по жељи, али и потреби.

Такође, једини је овлаштен да издаје наредбе за прислушкивање Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ, на чијем челу је од оснивања такође Бошњак и кадар СДА.

„ВСТС и његови чланови под страховитим су притисцима да се Бошњак изабере на чело ВСТС, а о Србима и Хрватима нико и не прича, што довољно говори какво је правосуђе и како у овој држави ствари функционишу„, испричао је извор „Независних“, додајући да благу предност за избор у односу на све кандидате има Дебевец, али да се ту ствари могу промијенити на сам дан гласања.

Милан Тегелтија, предсједник ВСТС, рекао је недавно да је избор судије Суда БиХ планиран наредне седмице и да је та тачка на дневном реду, додајући да ће тај избор бити на сједници у сриједу.

Независне новине