Пољопривредници најављују протесте

373594_1
БАЊАЛУКА │ Република Српска има све мање новца и све теже измирује своје обавезе. Јавна је тајна да Влада Републике Српске дугује милионе марака разним добављачима, а последњих мјесеци оставила је на цједилу пољопривреднике, који због кашњења исплате подстицаја најављују протесте.

Њима већ шест мјесеци нису исплаћени подстицају, јер нема пара. Влада им дугује 35 милиона марака подстицаја из прошле године, па ће, како сазнаје „Журнал“, највјероватније у фебруару кренути у протесте испред зграде Владе у Бањалуци.

Истовремено, представници пољопривредних удружења позваће пољопривреднике да у фебруару блокирају државну границу, ако се уведе принцип традиционалне трговине са Хрватском, који је један од услова пред БиХ поставила ЕУ.

Пољопривредници су очајни, чак и они који су претходних година били привилеговани и као миљеници режима добијали позамашна средства из буџета. Како је доток новца из буџета пресушио, почели су да се буне и они, попут Владимира Усорца, предсједника Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске.

„Пољопривредни произвођачи, а нарочито мљекари су огорчени. Хоће да изађу на улицу, пред зграду Владе и траже оно што им припада“, рекао је Усорац.

Усорац је годинама био „играч“ власти, али је дара превршила мјеру, па ни он више не може да смирује мљекаре, којима је последња премија за млијеко исплаћена 17. децембра прошле године и то премија за јуни 2015. године.

Усорац је промијенио плочу и сада упозорава да је за многе пољпривреднике ситуација постала безизлазна, те да је питање да ли ће бити прољетне сјетве, те да су многи пољопривредници приморани да продају стоку, како би обезбиједили средства за сјемена, ђубриво и припрему земљишта.

Према изворима „Журнала“, сасвим је извјесно да ће пољопривредници затражити и смјену министра пољопривреде Републике Српске Стеве Мирјанића. Тврде да им је досадило то што министар стално „петља“, односно што обећава исплату подстицаја, а на крају не добију ништа.

Зато су одлучили да више не комуницирају с њим, да поставе услове и иду на протесте.

Квака је у томе што нема пара, али и што је министар Мирјанић у лошим односима са министром финансија Зораном Тегелтијом, који доноси коначне одлуке о томе како ће бити распоређен буџетски новац.

Мирјанић је прије пар дана најавио да ће наредних дана почети исплата подстицаја из прошле године. Прећутао је да ће то, ако се и деси, опет бити преко леђа грађана Републике Српске.

Ево и зашто.

Исплата тих подстицаја може бити извршена једино ако Тегелтија пребаци Министарству пољопривреде нешто новца од последње емисије трезорских записа обављеној путем Бањалучке берзе 28. јануара. Влада Републике Српске продала је трезорске записе за 19,6 милиона КМ. Једном ријечју, поново се задужила да би измиривала текуће обавезе. Тај дуг мораће да враћају сви грађани Републике Српске, јер су редовни приливи у буџет недовољни да би се измиривале обавезе из буџета.

Времешни министар Стево Мирјанић, сам може бити задовољан. Иако се спекулише да би он могао бити смијењен најкасније почетком марта ове године, овај 71-годишњак ће, умјесто у пензију, наставити да прима плату, јер га Влада Републике Српске намјерава поставити на чело Експериментално-едукативног центар за развој аграрног сектора.

Одлука о формирању овог центра донесена је у августу прошле године, укључујући и одлуку од дођели пољопривредног земљишта у својини Републике Српске, неопходног за његов рад. Иницијативу за оснивање поднио је Пољопривредни факултет у Бањалуци, на чијем челу је Никола Мићић.

Министарство пољопривреде одобрило је ову иницијативу и ускоро ће на економији бившег ПД „Младен Стојановић“ у Александровцу, општина Лакташи, да никне нови центар који ће да служи за примјену најновијих научних и техничких достигнућа из области пољопривреде и обуку студената и фармера.

Прадоксално, јер Влада Републике Српске нема новца и не чини ништа да пољопривредницима у Српској омогући нормалне услове за рад, а сада све замлаћује причама о оснивању центра који ће експериментисати са најновијим научним и техничким достигнућима у пољопривреди?!!

Овај центар оснива са само како би министар Мирјанић, када напусти Владу Републике Српске, имао гђе да прима плату.

Сам Мирјанић је, у сарадњи са Николом Мићићем, покренуо и преко Владе Српске средио све што је потребно за формирање Експериментално-едукативног центра за развој аграрног сектора.

На чијем ће челу бити он, док ће цех поново да сносе грађани, јер, очигледно, Мирјанић сматра да му у будућности за лагодан живот неће бити довољна пензија, у коју је требало поодавно да оде.

Журнал.инфо