Пољски конзул суспендована због слике Туска у СС униформи

ВАРШАВА │ Пољско Министарство спољних послова суспендовало је једног од својих почасног конзула у САД, Марију Шонерт Бињенду, након што је она наводно поставила фотомонтирану слику председника Европског савета Доналда Туска у униформи нацистичког немачког СС официра.

Та слика је постављена на Фејсбук страни Бињенде, која је недавно именована за почасног конзула у Акрону у Охају.

Пољска новинска агенција ПАП је јавила да ће се о наредним корацима одлучивати по повратку министра спољних послова Витолда Вашчиковског из посете Аустралији.

Шонерт Бињенда у мејлу, упућеном агенцији АП, тврди да није објавила ту фотографију и да верује да јој је налог хакован јер више не може да му приступи.

„Нисам направила фотографију Доналда Туска као СС-овца. Противим се промовисању С С симбола и идеологија. Противим се коришћењу речи као што су “фашизам“ у политичком говору. Противим се поређењу наших политичара са Хитлером“, истакла је она.

Супруг Шонерт Бињенде, који је научник и инжењер, члан је владине комисије која поново разматра околности пада авиона у близини Смоленска у Русији када је погинуо председник Пољске Лех Качињски.

АП напомиње да је један од деда Доналда Туска на кратко служио у немачком Вермахту током Другог светског рата, али је касније завршио у концентрационом логору.

Aгенције