Попис становништва у БиХ ће пропасти!

765-574-d03e58b4257f0074e06dcf853e23fad1

БИЈЕЉИНА │ Попис становништва у БиХ који је проведен, очигледно неће бити и прихваћен и јако тешко очекивати да ће у догледној будућности бити могуће организовати нови попис, рекао је у емисији „Пулс“ БН телевизије српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Разлоге за то види у нарушеномн повјерењу између представника три конститутивна народа.

Објаљивање резултата пописа становништва у БиХ спорно је због 200.000 људи који не живе у БиХ, а који могу значајно утицати на њено уређење и њену будућност.

Због тога је, каже Иванић, попис постао политичко питање и разлог за прво прегласавање представника српског народа у Савјету министара БиХ од формирања ове институције.

„Попис је постао политичко питање зато што у уставима постоји одредница у коме састави влада ентитета зависе од резултата последњег пописа, дакле колико ће бити министара из ког народа зависи од тога. Попис је постао политичка тема и зато што у пет закона имате директну референцу на резултате задњег пописа“, каже Иванић.

Неповјерење је довело и до промјене у политичким и институционалним односима у БиХ, што потврђују и односи унутар Предсједништва БиХ.

„Чујемо се далеко мање него што смо се раније чули. Функционисаћемо тако док се ствари не врате у колисијек, само на званичним институцијама. Нема ту блокаде, нормално ћемо и даље примјењивати принцип који је и даље био да ће на сједнице Предсједништва ићи само ствари које смо усагласили. Наравно, постоји и пословничка могућност да они мене прегласају. Ако ме прегласају ја ћу покренути процедуру виталног националног интереса и наставићмо тако да радимо. Дакле, позиција Републике Српске је сигурна“, тврди Иванић.

Када је у питању евентуална прекомпозиција власти на нивоу БиХ, односно улазак у власт СНСД-а умјесто Савеза за промјене, Иванић сматра да је тако нешто мало вјероватно.

„Мислим да од тога нема ништа, али ево, па и да се деси, шта то онда значи? То значи да смо ми онда тврђи Срби него СНСД“, сматра Иванић.

С обзиром на то да власт у Републици Српској није одговорила ни на један од захтјева са великог народног протеста у Бањалуци, Иванић сматра да треба наставити са протестима, за које вјерује, да постоји енергија и воља међу грађанима.

Иванић је у програму БН телевизије изразио увјерење да ће Савез за промјене, упркос свим блокадама и опструкцијама, изаћи као побједник након октобарских локалних избора.

БН телевизија