Поплаве широм Европе: Живот изгубило 18 људи

d947f31778b7f1dcf732527b642d3cbf

ПАРИЗ │ У поплавама изазваним јаким кишама посљедњих дана у Француској су погинуле четири особе и 24 су повријеђене, рекао је премијер Мануел Валс, чиме је укупан број жртава поплава у Европи нарастао на 18, преноси Хина.

Водостај Сене почео је падати у суботу ујутро у Паризу, први пут у седам дана, те је у 6 сати ујутро износио 6,07 метара, након што је током ноћи досегао 6,1 метара, објавиле су надлежне службе.

Чини се да главном граду пријети све мања опасност од већих поплава.

Након осам сати непрекидног раста, ријека се вратила на ниво од петка навече. Засад је ниво воде испод оне из 1982. од 6,18 и далеко испод рекорда из 1910. од 8,62 метара.

Мјере опреза предузете ове седмице остају на снази, музеји Лувр и Орсеј остали су затворени, а умјетнине су премјештене, бродови за туристе привезани су уз обалу, а подигнуте су и барикаде.

Париз је релативно поштеђен, док су у остатку земље поплаве имале теже посљедице и укупно је 20.000 особа евакуисано је из домова.

Око 17.000 кућа је у суботу средином дана било без струје. Због великих материјалних штета биће проглашена елементарна непогода, рекао је предсједник Франсоа Оланд.

Осигуравајуће куће су процијениле штете на најмање 600 милиона евра.

„Поплаве су биле катастрофалне за жељезничку мрежу, посебно због одрона на линијама“, нагласио је Жилијам Пепи, предсједник француских жељезница СНЦФ.

Једна шездесетогодишњакиња је пронађена мртва у Монтаргију, 120 км јужно од Париза.

У четвртак су воде однијеле једног 74-годишњег јахача тридесетак километара од Париза, а његов коњ се успио попети на оближње брдо.

Околности још два смртна страдања нису саопштене. У Њемачкој, гђе се такође примјећује смирење, 11 особа је смртно страдало од почетка седмице у невремену, седам у Баварској и четворо у Баден Wиртембергу, на југозападу земље.

На југу Белгије се утопила једна особа. Поплаве су захватиле и Румунију, гђе су власти објавиле да су се утопила двојица мушкараца на истоку земље.

Агенције