Посјету Русији предсједник Додик оцијенио веома успјешном

МОСКВА │ Предсједник Републике Српске Милорад Додик завршио је вишедневну посјету Русији радним састанком са представницима финансијских институција и фондова, са којима је разматрио начине како да Српској буду одобрени руски потенцијали.

Додик се јуче састао са замјеником генералног секретара Јединствене Русије и чланом Комитета Државне Думе за међународне односе Сергејом Железњаком. На састанку је изнесен јединствен став о потреби укидања ОХР у БиХ и искључиво поштивати изворни Дејтонски мировни споразум.

„ОХР треба да напусти БиХ. Изворни Дејтон мора да се поштује“, јединствен је став изнесен након састанка предсједника Додика са генералним секретаром Јединствене Русије и чланом Комитета Државне Думе за међународне односе Сергејом Железњаком. Јединствена Русија, има већину од 70 одсто у парламенту и у међупартијском је односу са СНСД-ом.

– Морам да нагласим високо разумијевање партије Јединствена Русија о ситуацији у региону, а првенствено у БиХ. Врло једноставно смо артикулисали заједнички став о потреби да се укине ОХР. Став Руске Федерације је да је потебно спроводити Дејтонски мировни споразум, онако како је он изворно написан и да треба избјегавати све оно што би могло да изазове политичку дестабилизацију у БиХ – рекао је Додик за РТРС.

Додик је као кључни догађај, у оквиру посјете Русији, издвојио састанак у Москви са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим. Предсједник Српске истиче да се наставља пројекат рафинерије нафте и уља и дистрибутивне мреже коју је годинама уназад развијала компанија Разубежњефт у Републици Срспкој, а да је наводна прича о прекиду сарадње била пука спекулација.

– Морам изразити задовољство за разумјевање наше ситуације које смо чули од свих наши контаката овдје у Русији, а од челних људи смо добили увјерење да Разубежњефт наставља све активности и да су приче да је дошло до престанка сарадња или онемогућавање даљњег рада рафинерије биле само пуке спекулације – навео је Додик.

Посјету Русији, предсједник Додик је оцијенио веома успјешном.

Предсједник Српске је током боравка у Русији разговарао и са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, који је указао да су нека рјешења са Запада усложила проблеме у БиХ, те потврдио да Русија у континуитету показује приврженост међународном праву и подржава активности за очување дејтонске структуре БиХ.

Додик је за РТРС изјавио да је састанак био посвећен разматрању питања о наставку сарадње, прије свега економске и сарадње у области културе и образовања, те да је било и говора о важним политичким питањима.

Предсједник Српске одржао је и предавање на Московском државном институту за међународне односе.

РТРС