Поскупљују цигарете, пиво и нафтни деривати

cigarete

САРАЈЕВО l Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УО УИО) БиХ одлучио је на данашњој сједници да извјештај Радне групе о повећању акциза на нафтне деривате, пиво и цигарете достави ентитетским владама на изјашњење, с обзиром да није постигнуто усуглашено рјешење о коме би УО УИО могао одлучивати у оквиру свог мандата.

УО УИО донио је Одлуку о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете и дуван за пушење за 2016. годину која ће се примјењивати од 1.1.2016. године.

Према усвојеној одлуци мининималана акциза на цигарете износиће 2,23 KМ по кутији цигарета, док ће посебна акциза за пакирање од 20 комада цигарета износити 1,20 KМ. Акциза на дуван за пушење бит ће у висини 80 посто минималне акцизе и износит ће 89,20 KМ по килограму.

Порески обвезници и трговци цигаретама дужни су пописати затечене залихе те до 17.1.2016. године уплатити разлику између обрачунате и већ уплаћене трошарине.

Усвојена је и Одлука о утврђивању царинске тарифе за 2016. годину на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

УО усвојио је Одлуку о количинама дизел горива на које се не плаћа путарина, чиме се помаже производња у рудницима у оба ентитета.

Управни одбор усвојио је данас Извјештајо раду УИО за првих шест мјесеци ове године уз констатацију да су задовољни резултатима који су постигнути.

Усвојен је и План рада УИО за идућу годину уз одређене примједбе које би требале унаприједити рад ове институције.
НН