„Последња песма“ у част Дучићу одиграна у Културном центру

ТРЕБИЊЕ │У оквиру „Дучићевих вечери поезије“ у позоришној сали Културног центра вечерас је изведена представа „Последња песма“.

Комад посвећен пјеснику Јовану Дучићу режирао је и адаптирао Марко Мисирача, по тексту Аните Пантић.

Дучића игра Небојша Кундачина, глумац Народног позоришта из Београда, Дучићеву велику љубав Јованку Јовановић – Тодоровић тумачи Маја Колунџија – Зорое, глумица Народног позоришта Републике Српске, а његовог младог рођака Милан Зарић.

Радња је смјештена између 1941. и 1943. године у салону виле Дучићевог рођака Михаила, на обали Мичигенског језера, гдје велики пјесник, слутећи да му се живот примакао крају, пребира по успоменама, свему ономе што је иза себе оставио у приватном и јавном животу.

„Дучић у једном тренутку, пред крај живота, у Америци, схвата да је далеко од своје отаџбине и свог народа којег је захватио Други светски рат. Схвата да не може да помогне, да је одсечен, а схвата и да је његов животни пут при крају. Пред собом види једног младог човека, Јована, и то је кључни тренутак у животу кад схватамо да је све пролазно, а да се живот и даље наставља. Један Јован завршава, други наставља“, казао је  Кундачина.

 

Влада Краљевине Југославије је Дучића, коме је тада било скоро седамдесет година, послала у специјалну мисију у Америку…

Представа је премијерно изведена 2013. године, а поводом 70 година од смрти Јована Дучића.

Радио Требиње