Послије 18 година директан воз Београд – Косовска Митровица

БЕОГРАД/КОСОВСКА МИТРОВИЦА I Воз на линији Београд-Косовска Митровица, послије 18 године, јутрос је кренуо у промотивну вожњу са главне београдске жељезничке станице.

Воз је кренуо у промотивну вожњу у 8.30 часова, а у возу је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је за ТВ Пинк рекао да је овај воз најљепши почетак Православне нове године за све грађане Србије, а по себно за оне на сјеверу Косова и Метохије.

Он је истакао да ће овај воз имати директну везу Косовске Митровице са Шумадијом и Београдом, што ће много значити за 12.000 студената Косовске Митровице, али и за све тамошње Србе.

Ђурић је додао да је ово први воз у Србији који је опремљен бесплатним интернетом и да представља покретну изложбу, јер је украшен фрескама српских манастира са Косова и Метохије, који су на листи свјетске баштине Унеска.

Он је додао да је аутор слика свјетски познати српски умјетник Андреј Васиљевић, који је искористио елементе српске културне баштине на Косову и Метохији, која је проглашена за свјетксу културну баштину под заштитом Унеска.

„Веома нам је важно да чувамо нашу историју, културу, јер је то окосница нашег идентитета. Универзална порука овога је јединство и заједништво“, рекао је Ђурић.

Он је додао да овом возном линијом „Железнице Србије“ појачавају присуство на Косову и Метохији, те напоменуо да ће се до 26. фебруара процјењивати да ли ће бити и економски исплатива.

РТРС