Послови у Њемачкој све траженији, као и термини у Амбасади

У потрази за радном снагом, Њемачка је од прошле године увела олакшице за држављане Западног Балкана.

Довољно је само да нађете послодавца који је спреман да вас запосли, резервишете термин у Њемачкој амбасади у Сарајеву за добијање радне визе и ви сте практично већ у Њемачкој. Ипак, проблем представља добијање термина у Амбасади, који се чека око годину дана.

Гужве у Њемачкој амбасади искористили су појединци који термине продају чак и на интернету. За одређену надокнаду, и то не баш симболичну, не морате чекати годину дана. Тако  се термини „продају“ по цијени од 100 до 250 евра.

Само прошле године више од десет хиљада држављана БиХ добило је дозволу да ради у Њемачкој. Један од њих је и Ђорђо Палачковић из Бањалуке. Већ 17 година је незапослен. Иако свјестан да није у јеку младости, Нијемцима то није важно. Битно им је, каже Палачковић, да хоћете да радите.

– Ја сам већ нашао посао тамо и имам све папире, једино ми још виза недостаје. Папири из Њемачке ми вриједе шест мјесеци а ја сам овдје предао захтјев за визу прије седам дана. Мислим да ћу доћи на ред тек у јануару-фебруару идуће године. Чуо сам и за ту продају термина, можда се одлучим и на то ако буде „стани-пани“ – каже Палачковић.

Ако се мало више потрудите и потражите по интернету, могуће је и јефтиније проћи. Питање је само, када ћете доћи на ред.

Тако се у један од огласа на ПИК-у (PIK.ba) нуди сљедећа „услуга“: „Креирам и-мејл на Ваше име, те уз Ваше податке направим термин. Након што добијем потврду за термин, шаљем дио и-мејла као осигурање да сте добили термин. Након тога врши се наплата. На Вама је да ли ћете лично преузети податке или уплатом путем банке“

У Њемачкој амбасади кажу да су чули за ову праксу, али да су им руке везане. Да су емиграције узеле маха потврђује и то да је Њемачка омогућила заказивање термина само путем и-мејла и да се све одвија посредством централе у Берлину, како би се спријечила евентуална корупција. Да ли су у томе успјели, показују огласи на интернету.

Агенције