Poštanska marka sa likom patrijarha Pavla

Postanska-marka-patrijarh-Pavle

BEOGRAD | Prigodna poštanska marka „100 godina od rođenja patrijarha Pavla“ promovisana je danas u PTT Muzeju Srbije, na svečanosti kojoj su prisustvovali Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i ministar pravde Srbije Nikola Selaković.
Selaković je izjavio da je izdavanje markice sa likom blaženopočivšeg patrijarha Pavla samo malo sjećanje na jednog velikog čovjeka sa kojim je srpski narod iz nesrećnog 20. vijeka zakoračio u 21. vijek.
„Krvavi 20. vek za Srbe je slavno počeo, a neslavno se završio. Obeležilo ga je mnogo velikana na njegovom početku i izuzetno malo na njegovom kraju. Ipak, nesumnjivo – koga god pitate, bilo Srbin ili neko ko ne pripada srpskom narodu, bio on verujući ili ne – neće se dvoumiti da kaže da su na kraju 20. i početkom 21. veka Srbija i Srbi imali svog velikana – blaženopočivšeg patrijarha Pavla“, rekao je Selaković.
Podsjećajući na to da je tiraž ove prigodne markice 25.000 primjeraka, Selaković je ukazao da će lik blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla stići na 25.000 adresa u Srbiji i svijetu.
Patrijarh Irinej ocijenio je da je izdavanje markice veliko djelo našeg vremena, „jer do skora smo živeli u vremenu u kome tako nešto nije smelo da se ni pomisli, a kamoli da se uradi“.
„Nadam se da su ta vremena za svagda iza nas i da se vraćamo onim velikim vremenima iz naše istorije i kulture na kojima počiva srpski narod i blagodareći tom temelju – duhovnom, hrišćanskom, svetosavskom temelju, mi smo uspeli da se održimo na ovoj velikoj vetrometini Balkana“, rekao je patrijarh Irinej.
On je poručio da je patrijarh Pavle bio velika ličnost koja je izuzetan primjer i koga su krasili principijelnost, velika objektivnost, smirenost i marljivost, a da je izdavanjem ove markice „njegov lik pridodan likovima velikana iz srpske istorije“.
Direktor Javnog preduzeća „Pošta Srbije“ Milan Krkobabić uručio je na svečanosti patrijarhu Irineju umjetničku sliku sa likom patrijarha Pavla, koja ga prikazuje nakon ustoličenja u tron srpskih patrijaraha, a ministru pravde Nikoli Selakoviću primjerke poštanske marke.
Poštanska „marka 100 godina od rođenja patrijarha Pavla“ jedno je od najvažnijih filatelističkih izdanja „Pošte Srbije“, a izdata je u čast sto godina od rođenja blaženopočivšeg patrijarha Pavla.
Marka prikazuje portret srpskog patrijarha, a autor je akademski slikar Boban Savić, jedan od najuspješnijih kreatora maraka „Pošte Srbije“.
Nominalna vrijednost marke je 23 dinara i namijenjena je za slanje pisama u poštanskom saobraćaju.
Srna