Потјера за медвједом: Звјерка од 200 килограма лута Бањалуком

694474_gradiska01-medved-u-lijevce-polju_f

БАЊА ЛУКА I У највећег граду Републике Српске, у близини транзитног пута Бањалука-Градишка, јутрос око пет сати појавио се медвед. Животињу се налази на запуштеној парцели у насељу Лазарево, а место обезбеђују чланови Ловачког друштва „Змијање“ и припадници Центра јавне безбедности Бањалука.
Очевици кажу да је медвед огроман и да има 200 килограма

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Горан Зубић рекао је да је медвед сишао из свог природног станишта, што је неуобичајена појава, али да не треба дизати панику, јер животиња није опасна и до сада није нападала људе.

Зубић је, међутим, потврдио да домаће екипе немају опрему за успављивање, те да су помоћ затражили од београдског Биолошког факултета.

Према његовим речима, не може се са сигурношћу рећи одакле је медвед дошао, али вероватно се ради о оближњим стаништима, Мањача, подручје Челинца и Kотор Вароша или Kозара. Недавно је тај исти медвед виђен у Лијевче пољу.
Потера: Ловци кажу како немају чиме да успавају животињу и да су беспомоћни

„Могуће је да се ради о младој животињи која у својој природној миграцији тражи станиште. Постоји могућност да је то исти медвед који је дошао из Лијевча поља, мада то је тешко тврдити, али вероватноћа је да је медевед могао доћи и са подручја Мањаче“, рекао је Зубић.

Према изјавама очевидаца, медвед је „огроман“ и има око 200 килограма.

Јутрос око пет сати медведа је, док је прелазио улицу, приметио возач камиона и једва га је избегао.

Ловци кажу како немају чиме да успавају животињу и да су готово беспомоћни. С друге стране, од надлежних стигло је наређење да се животиња не сме убити.
Агенције