Potvrđena optužnica za ubistvo Slavka Ćuruvije

74888_bgd27-slavko-curuvija-foto-n-raus_f
BEOGRAD | Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv bivšeg šefa Državne bezbjednosti /DB/ Radomira Markovića, nekadašnjeg šef beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, kao i bivših pripadnika tajne službe Ratka Romića i Miroslava Kuraka okrivljenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.
Markoviću je optužnicom stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela teško ubistvo u podstrekavanju, dok je Milanu Radonjiću, Miroslavu Kuraku i Ratku Romiću na teret stavljeno izvršenje krivičnog djela teško ubistvo u saizvršilaštvu, saopšteno je iz Suda.
Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud je u obrazloženju odluke kojom je potvrđena navedena optužnica, dao dovoljno jasne i argumentovane razloge da ima dovoljno dokaza da se osnovana sumnja da su okrivljeni učinili krivična djela podigne na nivo opravdane sumnje, a što je neophodan uslov za podizanje optužnice.
Iz Apelacionog suda navodi se da će ocjena svakog pojedinačnog dokaza po kvalitetu biti stvar Vijeća pred kojim se drži glavni pretres, a koje će dokaze ispitati pojedinačno i u vezi sa ostalim dokazima koji će biti izvedeni na glavnom pretresu.
Rješenjem Apelacionog suda u Beogradu potvrđeno je prvostepeno rješenje od 6. marta, kojim je protiv okrivljenih Milana Radonjića i Ratka Romića produžen pritvor za još 30 dana.
Ćuruvija je ubijen na Vaskrs, 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja Jugoslavije.
Srna