Потврђено: У БиХ 500 фиктивних фирми у власништву Арапа

084668

САРАЈЕВО/БАЊА ЛУКА I Према још увијек некомплетним резултатима опсежне акције „Некретнина“, од 700 контролисаних правних субјеката у БиХ, око 500 је фиктивно и налази се већином у власништву држављана Кувајта, Уједињених Арапских Емирата и Либије.

Комплетни резултати акције „Некретнина“, која је спроведена на читавој територији БиХ, биће познати у сриједу, до када би и два теренска центра требало да заврше акцију.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић рекао је да су досадашњи резултати показали огроман број неправилности, као и да је од 700 правних субјеката њих 500 фиктивно.

– Да будем прецизан, 499 субјеката нисмо нашли на правој адреси и ради се о фиктивним фирмама. Ове фирме имају укњижене некретнине – рекао је Ујић.

Истакао је да су бројни случајеви у којима се власник уопште није појављивао, већ је преко нотара регистровао фирму и дао овлаштења бх. држављанима да је воде.

На питање који страни држављани предњаче у кршењу закона БиХ, одговорио је да је дефинитивно ријеч о становницима Кувајта, Уједињених Арапских Емирата и Либије.

– Највише има кувајтских фирми, јер смо их највише и контролисали. И то око 270 правних лица. Становници ових земаља дођу у туристичку посјету, оснују правно лице и долазе до некретнина – наводи Ујић.

Истакао је да Служба за послове са странцима ради у складу са законима БиХ, али да ће јој у рјешавању овог проблема бити неопходна подршка других институција.

– Ми не можемо да радимо истраге. Већ видимо да се у истрагу укључила СИПА, а све што буде везано за пореске утаје, ми ћемо дати пореским органима – рекао је Ујић.

Каже да је свјестан чињенице да БиХ требају туристи, али да је и оправдано питање гдје иду приходи од тих туриста.

Према његовим ријечима, у акцији ове службе пронађени су и озбиљни инвеститори.

Служба за послове са странцима већ дуже провјерава легалности продаје и куповине земљишта и некретнина у БиХ арапским држављанима. Наиме, према бх. законима, арапским држављанима није омогућено стицање власништва у БиХ.

Ипак арапски држављани масовно користе „рупе у законима“ и оснивају фирме преко којих купују некретнине, јер бх. законодавство не спречава стране држављане да у БиХ оснивају фирме које у свом власништву могу имати некретнине.

Ову погодност обилато користе арапске фирме, па купују некретнине попут кућа, станова и викендица, које су само на папирима у њиховом власништву, а у пракси их користе арапски држављани као приватно власништво.

Кликс