Повољнији услови за станове младим брачним паровима: СТАРОСНА ГРАНИЦА ПОМЈЕРЕНА ДО 38 ГОДИНА

ТРЕБИЊЕ │  Град Требиње је јуче расписао поновљени јавни позив за подношење захтјева за куповину 40 станова у згради за младе брачне парове, јер се на први није јавио довољан број кандидата који су задовољавали неопходне услове.

На први јавни позив пријавило се 34 кандидата, а прошло је 14, јер остатак њих није имао потпуну документацију или нису задовољавали старосну границу.

Мирко Ћурић, замјеник градоначелника Требиња је истакао за Радио Требиње да су се одлучили да понове овај позив и промијене неке од услова, како би попунили планиран број младих брачних парова који ће моћи овим путем обезбиједити стан.

„Самим тим што се јавило 34 кандидата, а имамо 40 стамбених јединица, одлучили смо да у поновљеном јавном позиву повећамо старосну границу, са досадашњих 32 на 38 година, пошто нам се јавило доста оних који нису испуњавали првобитну старосну границу. Новина је и то што се сада тражи да само један брачни друг, а не оба као у првом позиву, посљедњих пет година има пребивалишта на подручја Требиње. Промијењен је и период отплате кредита па без обзира да ли ће стан бити једнособан или двособан, отплатни рок може да буде до 25 година, по жељи купаца“, појаснио је Ћурић.

Ћурић је подсјетио и који су преостали услови овог јавног позива.

„Подносилац захтјева не смије да има у свом власништву, односно сувласништву, стамбену јединицу, мора да достави увјерење о запослењу, да примања оба брачна партнера имају примања мања од 1200 марака, да донесу потврду о уплати доприноса од послодавца, да донесе извод из централног регистра кредита који издаје банка“, наводи Ћурић за Радио Требиње.

Посебни услови за утврђивање реда првенства, додаје Ћурић, су старосна доб, број чланова породичног домаћинства и припадност борачкој популацији.

„Овим бодовањем ћемо добити коначну ранг листу свих 40 кандидата који могу да остваре право на кредит за изградњу стана у згради за младе брачне парове. Кандидати који су прошли у првом јавном позиву, њих 14 су већ оставарили ово право и ту не би требало бити никаквих промјена“, истиче Ћурић.

Јавним позивом је одабрана Комерцијална банка да се преко ње остварује кредитирање. Ћурић каже да је каматна стопа веома повољна.

„Камата је 3,4 одсто, што је веома повољно. Овакву камату људи нису могли до сада да добију. Тако да се исплатило што је Град Требиње преузео ову обавезу да све искординира да добијемо што боље услове за младе брачне парове. Фиксна каматна стопа прве двије године је 3,4 одсто, а након тога 3,4 одсто плус шест мјесеци ЕУРИБОР. Ово је нека уобичајна пракса банкарског пословања, усклађивање конвертибилне марке у односу на евро, јер банка на дуг период не може да понуди фиксан износ камате, а то не мора да значи да ће се камата мијењати. Сигурно да је ово нешто што млади људи самостало не би могли никако да остваре“, каже замјеник градоначелника Требиња.

Зграда ће бити изграђена на атрактивној локацији, у оквиру бивше касарне Војске РС, а градња ће почети у наредних неколико мјесеци.

Поновљени конкурс траје наредних 15 дана, а заинтересовани млади брачни парови детаљније информације могу да добију на званичној страници Града Требиња.

Д.Р.