Požar u Sibiru: Poginulo šest radnika iz Srbije

aaSIBIR | Gradilište na poluostrvu Jamal na severu Sibira noćas je zahvatio požar, u kojem je, prema najnovijim informacijama, poginulo šest srpskih radnika. U trenutku izbijanja vatre, na gradilištu je bilo oko 200 radnika iz Srbije, koji su u Rusiju otišli preko firme „Velestroj“.
Kako je rečeno agenciji Beta, podaci o poginulima su preliminarni i dobijeni su iz ruskih izvora, a više detalja znaće se kasnije.
„Nađeni su ostaci četiri tela, a za telima dvojice radnika se traga. Na licu mesta je policija i sve druge službe Ruske Federacije. Nažalost, svih šest nastradalih je iz Srbije. Na gradilištu se nalazi i čovek koji je izgubio sina i brata“- kaže za „Blic“ izvor sa lica mesta.
U požaru je izgoreo deo smeštajnog bloka u okviru gradilišta, koji je obuhvatao oko 80 soba. Reč je o montažnim barakama u kojima su spavali radnici iz Srbije, Rusije, Kirgistana i Belorusije.
Uzrok i dalje nije utvrđen, ali prema informacijama koje je „Blic“ dobio, najverovatnije se zapalila prostorija u kojoj su zaposleni sušili odeću.
„Bezbednosne procedure u kolektivnom smeštaju se ne poštuju. U prostoriji od 12 kvadrata ponekad boravi po četiri ili čak šest radnika. Opasnost je još veća zbog činjenice da zaposleni, koji čitav dan provedu na temperaturama od 30 stepeni ispod nule, u barakama ne gase grejalice čak ni kada krenu na spavanje“– kaže za „Blic“ radnik „Velestroja“ koji je prošle godine boravio na jednom od gradilišta u Jamalskoj oblasti.
Desetine soba su potpuno izgorele, pa su radnici ostali bez ličnih stvari, dokumenata i telefona. Porodice srpskih državljana i dalje pokušavaju da stupe u kontakt sa njima, a komunikacija Beograda i Jamala dodatno je otežana jer je u ovoj oblasti signal veoma slab.
„Čuo sam da su ljudi iskakali iz kreveta polugoli i bežali napolje. U opštem metežu, zaboravljali su u sobama mobilne telefone. Pokušavam da stupim u kontakt sa kolegama, ali nema odgovora“– kaže jedan radnik iz Srbije.
Firma „Velestroj“ već godinama šalje zavarivače, bravare i radnike sličnih profila na rad u Rusiju. Obim posla je tokom poslednjih meseci znatno manji, usled sankcija nametnutih zbog krize na istoku Ukrajine.
„Nekada smo zarađivali po šest dolara na sat, a sada je zarada smanjena za 30 odsto. Ima i onih koji odlaze u Sibir za četiri dolara po satu, što je jedva nešto više od 400 dinara. Za 12-časovni rad na izuzetno niskim temperaturama, bez ijednog slobodnog dana i gotovo bez kontakta sa porodicom, to je veoma malo“- kaže radnik „Velestroja“.
Blic/Beta