Позив СДС-у да са СНСД-ом гласа за смјену Савјета министара БиХ

БАЊАЛУКА │ Још је неизвјесно да ли ће Представнички дом БиХ усвојити измијењени сет закона који би требало да обезбиједи реализацију аранжмана са ММФ-ом. Није искључено да поједини политичари на бх нивоу не желе овај аранжман, поручила је премијерка Жељка Цвијановић.

СДС је јуче критиковала рад Савјета министара тврдећи да је телефонска сједница, на којој је донесен измијењени сет закона, одржана мимо правила. Ако је то тако, нека поднесу захтјев за њихову смјену, поручује предсједник Српске Милорад Додик.

СДС одбијањем усвајања Закона о акцизама ради против интереса Српске и њених пољопривредника, изјавио је предсједник Милорад Додик. Позвао је СДС да покрене опозив Савјета министара БиХ, ако мисли да су у праву да је Савјет прекршио закон због сазивања телефонске сједнице.

„Ако су у СДС-у озбиљни, нека покрену захтјев за смјену Савјета министара. Ми ћемо их у томе подржати, само нека покрену. Занемарићемо све оно из прошлости: и Мектића, и Шаровића и СДС, ми ћемо их подржати само ако је крајњи исход смјена Савјета министара“, рекао је Додик.

СНСД није заинтересован да уђе у Савјет министара, каже Додик, али јесте да у Парламенту БиХ гласа за ствари које ће економски ојачати Српску, попут ратификације споразума о исплати клириншког дуга. Он истиче да је СНСД, због одговорности према РС, ушао у парламент и да му партнер у вези са Законом о акцизама није био Савјет министара, нити било која партија из владајуће коалиције, већ представници ММФ-а.

„С обзиром на услове који су понуђени, аранжман са ММФ-ом је нешто најбоље што се могло догодити, и много је бољи него што имају поједине земље у региону“, рекла је премијерка Жељка Цвијановић и додала да „не искључује могућност да неко од политичара на бх нивоу не жели да прође аранжман и да у будућности склопи нови који неће бити ни изблиза повољан као овај“.

Реализацијом аранжмана са ММФ-ом, БиХ би само профитирала. Од 25 милиона марака, колико би усвајањем Закона о акцизама припало Путевима Српске, 10 милиона би било преусмјерено у пољопривреду, а од предвиђених 40 милиона за Аутопутеве, за здравство би било издвојено 10 милиона. Додик је подсјетио да је Реформска агенда направљена на приједлог предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића, и да је СНСД прихватио то након што су уважене надлежности ентитета.

„Сматрали смо да је одговорно да Република Српска прихвати тако нешто и ми смо то урадили. Све смо то презентовали нашим пољопривредницима и они су то сасвим добро разумјели. Ових дана ћемо коначно ријешити тај правилник“, истакао је Додик.

Република Српска свој дио посла одавно је урадила да би се Реформска агенда и аранжман са ММФ-ом одржали у животу. За разлику од Српске, институције БиХ никако не функционишу, истиче премијерка Цвијановић. А криза власти на бх нивоу могла би да кошта земљу око милијарду марака.

„Тај проблем треба сагледати из два аспекта. Видимо да је раздор у самом СДА, гдје су се поједини посланици одметнули и гласају другачије. И онда СДС, којима су уста пуна реформи, евроспког пута, потпише агенду, а на терену су неспособни било шта да ураде“, истакла је Цвијановић.

Предсједик Додик је подсјетио да је Савјет министара БиХ потписник Писма намјере, а предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић је промовисао Реформску агенду, додајући да она тада није била заустављена од стране СДС-а, иако се веома добро знало шта у том документу пише.

„Касније се политика СДС-а промијенила у дијелу да зауставе све што иде ка Републици Српској и то се покушава оспорити у нади да ће недостатак рјешења у том погледу изазвати економски хаос у Републици Српској“, навео је Додик.

Он је додао да СДС жели да спријечи било какав доток новца у Српску и да је јасно да недостатак аранжмана са ММФ-ом иде у прилог СДС-у.

Буде ли у Српској протеста опозиције, Додик је поручио да ће и власт у Српској одржати митинг подршке на истом мјесту и у исто вријеме гдје и опозиција.

РТРС