Позив за додјелу концесије за коришћење и изградњу вјетроелектране у Невесињу

НЕВЕСИЊЕ │ Министарство индустрије, енергетике и рударства РС путем јавног позива тражи концесионара који ће градити, а затим и користити вјетроелектрану Гребак у Невесињу.

У позиву, објављеном у петак, наводи се како је у питању инвестиција вриједна 130 милиона марака, а да се концесија додјељује на 50 година.

Планирано је да се на локалитету Гребак постави 15 вјетротурбина, процијењене снаге 49,5 мегавата, а годишња производња ће износити 130 гигават-часова.

Биће грађена пет километара западно од центра града са лијеве стране магистралног пута Невесиње – Мостар.

„Пројекат обухвата изградњу темеља турбина, трафо-станице, контролне зграде, приступних путева, далековода за прикључење на електроенергетску мрежу, постављање турбина, уградњу електросистема и друге потребне опреме“, стоји у позиву.

За уступљено право концесионар ће морати да у буџет РС уплати 650.000 марака, као и 0,0055 КМ по произведеном киловат-часу електричне енергије.

Струја ће се на тржишту продавати без права кориштења на подстицај по основу гарантоване откупне цијене или премије.

Сви заинтересовани који су преузели документацију за јавно надметање имају могућност посјете локације уколико за то покажу интерес.

Иначе, иницијативу за дођелу концесије поднијело је невесињско привредно друштво „ВЕ Гребак“, а којем се приликом вредновања понуда дођељује бонус за понуђено рјешење до десет одсто припадајућих бодова по свим критеријумима.

Миралем Чампара, извршни директор у овом предузећу, каже да још од 2008. године истражују потенцијал вјетра на превоју Гребак, а да истраживања показују како се инвестиција исплати.

„Ако би све било у реду, производња струје би могла почети за три године“, казао нам је он.

Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње, очекује како ће овај пројекат подстаћи развој општине.

„Када имате једну такву инвестицију пет километара од града, општина мора да има доста користи. С потенцијалним инвеститорима смо већ разговарали. Они би користили домаћу оперативу у градњи прилазних путева и инфраструктурних објеката. Општина ће сваке године добијати ренту око пола милиона марака, а биће отворена и нова радна мјеста. Радујемо се том пројекту и свакако да ће бити од велике користи“, казао је Авдаловић.

Додао је и како будући инвеститор може да рачуна на сву могућу подршку локалне заједнице.

Независне новине