Пратећи програм: „СУМЊА“ КОЈА ПОКРЕЋЕ БРОЈНА ПИТАЊА

Млади анасамбл Градског позоришта Требиње и Културне сцене „Мале ствари“ из Требиња извео је представу „СУМЊА или Цонфусионе дубиум“, у режији и адаптацији Жељка Милошевића.

Иако планирани за термин представа „оф програма“, омладински ансамбл из Требиња је неочекивано одиграо своју представу умјесто својих вршњака, гиманзијалаца из Велса, чији се главни глумац разболио, па је њихова изведба „Адвоката Патлена“ отказана, а умјесто ње играна СУМЊА.

„Представа говори о младим људима у систему и о томе како се систем опходи према њима, па смо неке најбитније ствари избацили на површину, попут породичног насиља, вршњачког насиља, а представа има и документарни карактер, јер смо користил заиста релевантна истраживања Фолозофског факултета у Београду, те истраживања о младим људима која су рађена у Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској. Послужили смо се, при свему томе, и текстовима Биљане Србљановић, Милене Деполо и Самира Садиковића, па смо, у комбинацији са документаристичком грађом, направили једну причу која се, прије свега, тиче оних који у тој представи играју и оних којима је представа првенствено намијењена, а то су млади људи у неком данашњем животу, некој данашњој Босни и Херцеговини, некој данашњој Србији, Хрватској и региону уопште“, истакао је редитељ Жељко Милошевић.

Каже да је веома озбиљан проблем и тај што „извести дјецу на пут“, све чешће значи, у ствари, њихов одлазак из ове земље, што је веома озбиљан проблем којим се нико још озбиљно не бави, иако се о њему јако пуно прича.

„Радим са тим младим људима, знам о чему  говоре и шта причају, водимо разговоре, али би било добро да са њима поприча и неко други, онај ко може о томе да одлучи, да чује њих и да рјешава њихов проблем. Ми отварамо разна питања заједно с њима, али позориште далеко да има икакву функцију да нешто мијења, оно је ту да отвара теме, да указује на аномалије, на проблеме, што раде млади, не само кроз ову, него и кроз бројне омладинске представе. Питање је, са друге стране, да ли неко ко одлучује о томе уопште иде у позориште, да ли уопште до тих неких људи допире њихов глас и да ли те неке људе који о младима одлучују уопште интересује шта млади људи причају“, наводи даље Милошевић.

Он је нагласио да отварање тема јесте циљ ангаживаног позоришта, а представу СУМЊА сматра управо ангажованом, у смислу покретања тема потребних за рјешење проблема младих.

Млада глумица Јована Анђелић каже да има више улога у представи и да су јој се свидјеле управо из разлога што отварају и неке табу теме.

„У једној улози сам управник Смит, у другој пријатељица жртве, трећој стручњак – и све су ми драге, иако су изискивале пуно труда, са пребацивањем из једног у други лик“, казала је она.

Њен колега Митар Милићевић каже да такође има пар улога из неколико текстова спојених у адаптацији.

„Прва улога је Џон Џонован, један просјечан човјек који се налази у „несретној ситуацији“ гдје се сукоби са властима, а у свему пролази кроз систем лажи и преваре. Једна од улога је и улога Андрије који се појављује у сцени са мајком и оцем који туче и жену и дијете, а онда му се против  мајке и син придружује, а када сам се посветио тој улози – схватио сам колико је то тешка ситуација“, казао је Митар.

СУМЊА је награђена на Омладинском фестивалу БиХ, била је апсолутни  побједник на Међународном фестивалу аматерског позиршта у Лакташима, а поред тога што је у пратећем програму Фестивала фестивала, играна је и у пратећем програму Которског фестивала.