„Православни српски календар“ Слободана Чуровића пред требињском публиком

IMG_0434

ТРЕБИЊЕ I У организацији српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ и српског Удружења „Ћирилица“ вечерас је у Епархијском дому промовисана књига „Православни српски календар“, аутора Слободана М. Чуровића из Подгорице.

Аутор каже да је пет година радио на пројекту „Православног српског календара“, за који наводи да је једно од његових највећих дјела. Ова књига је истиче „велики датумник српске историје, одбрана нашег светог писма ћирилице и српског језика“.

„На 500 страна и из преко 310 извора, богато илустрованим фотографијама и драгоцјеним историјским подацима, забиљежени су сви најзнајчајнији догађаји и личности које су обиљежиле нашу историју, наше трајање, код и идентитет. Они који су на страницама ове књиге су својим подвигом заслужили да их спомињемо и мислим да ми је била обавеза да се одужимо тим великим људима, ако ништа друго онда памћењем“, навео је Чуровић и додао да је књига поучна за вјероучитеље и „за све људе који желе да знају ко су и шта су“.

Чуровић је професор српског језика који је остао без посла јер је одбио да предаје тзв. црногорски језик и прихватио скромни позив библиотекара.

На представљању књиге поред аутора, говорили су пјесници Рајко Танасијевић и Радован хаџи Радовић.

Радовић је истакао да је „Православни српски календар“ јединствена књига која сабира историју и догађаје кроз које је пролазио српски народ од праисторије до данас.

„Сакупити и систематизовати, више хиљада података и слика, документовати без ичије помоћи и финансијских средстава, био је тежак пут, и заиста је ова књига велики допринос у борби за истину. Морам да изразим захвалност аутору, који је све ово, уз петогодишњи труд и посвећење, приредио и на свијет издао“, рекао је Радовић.

Промоцију Чуровићеве књиге обогатио је и драмски глумац Црногорског народног позоришта Гојко Бурзановић који је говорио Његошеве стихове.

IMG_0429
Д.М.