Предсједница УО Агенције за банкарство лично учествовала у пљачки БИБ-а

374761_1
БАЊАЛУКА │ Директор Балкан Инвестмент банке Едвинас Навицкас, предсједници кредитних одбора БИБ-а Мира Бјелац и Мирјана Чомић и чланови НО БИБ-а означени су у записнику Републичког девизног инспектората као „дружина која је организовано извлачила капитал и депозите домаћих комитената БИБ-а на рачуне повезаних лица у УКИО Банкас“.

Иако су кредитни ризичари упозоравали да су поједини кредити више него ризични, Навицкас, Бјелац и Чомић су те кредите одобравали. Другим ријечима и према слову записника, они су злоупотријебили свој положај и свјесно су учествовали у пљачки БИБ-а. Крађа пара је урађена на онову привидних уговора о кредитима који су додијељени повезаним правним лицима. На тај начин „дружина“ је увела БИБ у губитак изнад висине основног капитала, а депоненти БИБ-а су опљачкани за 16 милиона КМ, наводи се у тајном записнику Републичког девизног инспектората РС који је у посједу пословног портала КАПИТАЛ.

Управа БИБ-а није званично приказивала стварне власнике друштава из Литваније, Италије, шкотске и Дјевичанских острва којима је одобравала кредите и улагала у њихове акције. Наведене фирме биле су у власништву УКИО Банкас и УКИО Банко Инвестицоне Групе УАБ.

Стварни власник компанија био је Владимир Романов, који је био власник и Укио банке и БИБ-а. То значи да су све ове компаније из Литваније, Италије, Шкотске и Дјевичанских острва биле заправо повезана правна лица са БИБ-ом.

0951addf2d9bcea331bef103b25b8f75

Према Одлуци о минималним стандардима за пословање банака са лицима повезаним са банком, БИБ је била дужна да ове компаније прикаже у својим пословним књигама.

„Пажљивим читањем извјештаја јасно се уочава да је БИБ сталним „препакивањем“ наведених кредита продужавала рокове поврата, уз наведена продужења одобравала повољније камате, отписивала затезне камате у значајним износима. Са друге стране, поврати по основу наведених кредита у симболичним су износима и сви престају са уплатама 31. децембра 2011. године, осим УАБ Корелита. Јасно је да се наведено поступање банке односи на прикривање насталих губитака по основу извлачења новца из Банке и то по основу привидних послова кредитирања и куповине акција и препознаје се намјера да 31. децембра 2012. године буде дан за исказивање тог губитка. До тада треба прикрити настале губитке лажним резервисањем уз неопходну толеранцију Агенције за банкарство Републике Српске“, наводи се у извјештају.

Преузела управљање Агенцијом која јој је „гледала кроз прсте“

Мира Бјелац је била предсједник Кредитног одбора и директор Кредитног сектора у Балкан Инвестмент банци када је одобрено највише необезбјеђених кредита фиктивним фирмама, да би након тога постала предсједник Управног одбора Агенције за банкарство РС. Ова ротација појашњава дијелом зашто Агенција није радила свој посао.

Бјелац је радила у банци и када је одобрен један од најсумњивијих кредита за Романов фудбалски клуб у шкотској од 1,5 милиона КМ без икаквог обезбјеђења.

Њена насљедница на челу Кредитног одбора Мирјана Чомић је касније углавном те кредити „препакивала“ кроз продужавање рокова отплате или пребацивањем на друга правна лица, уз образложење, да их покушава на било који начин наплатити.

bcafc44f9547d15039a313f78b14dc61

Како су одобравани кредити?

Балкан Инвестмент банка је од 2008. до 2012. године пласирала значајан износ средстава предузећима чија сједиште нису у БиХ. Сви ти кредити су били ризични и указују на то да је управа БИБ-а злоупотријебила свој положај свјесно учествујући у многобројним пљачкама.

Компанији Инцомплекс ЛЛЦ са Дјевичанских Острва 2008. године одобрен је кредит од 2,8 милиона евра за набавку обртних средстава. Колатерал је представљало 3.660.890 акција Укио банкас. Средства су одмах по пуштању пребачена фирми Темпо ЛЛЦ из Сједињених Америчких Држава. Правни основ за пребацивање ових средстава представљао је поврат кредита зајмодавцу Темпу ЛЛЦ и то на основу уговору о зајму из 2007. године.

Након тога је урађен репрограм, отписиване су затезне каматне стопе, а дио кредита се враћао из новоодобреног кредита. Средства су, наравно, „провозана“ преко рачуна нерезидената у Укио банкас. Девизни инспектори су утврдили недостатак документованости кредитног захтјева. У овом случају грубо су прекршени интерни програми, процедуре и политике у погледу документованости захтјева, управљања кредитним ризиком, као и одлуке и правила Агенције за банкарство Републике Српске.

f176f5df2a06ab6c8c153342d05c8cc7

Шкотској компанији Енсцо 165 Лимитед 2008. године одобрен је износ од 380 хиљада евра за финансирање преузимања залихе робе. Колатерал залихе робе износио је 1,5 милиона КМ, али никада није достављен доказ да су залихе заложене у надлежној институцији у шкотској. То значи да су паре пуштене без икаквог обезбјеђења. Истог дана паре су пребачене на рачун компаније Хеарт оф Мидлотхиан ПЛЦ из Единбурга. Ријеч је о фудбалском клубу чији је власник тада био Владимир Романов – власник Укио банкас и БИБ-а! Ни у овом случају није било документовања правног основа за овакво пребацивање средстава. Овај кредит је више пута репрограмиран са пролонгирањем рока доспјећа и отписивањем затезних камата.

„Кредитни ризичар дао је негативно мишљење, али се на инсистирање предсједнице кредитног одбора Мирјане Чомић доносе позитивне одлуке. Надзорни одбор БИБ-а 2011. године доноси одлуку о одобравању кредита у износу од 1,3 милиона евра на исти колатерал који никада није уписан. Опет нема мишљења ризичара, а главни организатор овог посла поново је Мирјана Чомић. Кретање новца изгледа овако: по пуштању средстава Енсцо их пребацује на рачун Суперстоне Цорпоратион са Дјевичанских Острва, Суперстоне их пребацује на рачун Еxлусива Генерал ИНЦ са Британских Дјевичанских Острва, а ова их компанија даље просљеђује фирмама УАБ Фирст Партнериаи, Форсите Бенефитс са Панама и Хиллберг Ассотиатес ЛТД. Овђе се у потпуности види начин сакривања и прања пара са фиктивним уговорима о зајму између ових фиктивних фирми, а које су основане уз сагласност криминалног клана из Литваније“, пишу инспектори Републичког девизног иснпектората.

Компанији УАБ Корелита 2008. године одобрен је кредит од 2,1 милиона евра. Накнадо су урађени репрограми, отписане су затезне камате, а новоодобреним кредитима плаћане су главнице. Компанији се одобравају још два кредита од 230 хиљада евра. За толики износ је смањен првоодобрени кредит. У току 2012. године УАБ Корелити је одобрен кредит у износу од 2,7 милиона евра и то због преузимања кредита фирме ДП Интернатионал који је такође одобрен код БИБ-а. И код овог клијента се врше репрограми, отписи затезних камата, непоштовање интерних правила и процедура, као и одлука АБРС.

Одобрени кредити нерезидентима „тешки“ 24 милиона КМ:

Укупна кредитна изложеност БИБ-а на крају 2012. године према овим правним лицима износила је 19,4 милиона КМ. Од тога 16 милиона КМ представља износ који није обезбијеђен. То је уједно и 42 одсто од основног капитала банке који је забиљежен на концу те године, а дозвољено је свега пет одсто, односно 1,9 милиона КМ.

06dc750c46aa51c43399ded7dfb172f4

Тужилаштво БиХ отворило истрагу БИБ

Из Тужилаштва БиХ је потврђено да је главни тужилац Горан Салиховић прије два дана, наредио провођење истраге у случају Балкан Инвестмент Банке.

„Предмет је формиран и извршит ће се провјере навода везаних за ИП адресе Високог судство и тужилачко савјета БиХ. Детаље о оперативним активностима, не можемо давати медијима“, потврђено је званично из Тужилаштва БиХ.

Специјално тужилаштво Републике Српске чека записнике из Литваније

Специјално тужилаштво Републике Српске саопштило је да води истрагу против више лица због постојања основа сумње да су починили више кривичних ђела која се могу довести у вези са пословањем Балкан Инвестмент банке.

„Ради се о врло сложеној истрази која се огледа у прикупљању великог броја материјалних доказа, провођењу различитих врста вјештачења, те прикупљању доказа путем међународне правне помоћи. Специјално тужилаштво је путем међународне правне помоћи упутило захтјев правосудним органима Републике Литваније за спровођење одређених истражних радњи и у септембру прошле године тужиоци Специјалног тужилаштва су боравили у Републици Литванији гђе су испитивана осумњичена лица, држављани Републике Литваније. Међутим, овом захтјеву још увијек није удовољено и ми очекујемо да ће правосудни органи Литваније у наредном периоду доставити Специјалном тужилаштву Записнике о саслушању осумњичених лица како би се истрага у овом предмету могла приврести крају и донијети тужилачка одлука“, кажу у Специјалном тужилаштву Републике Српске.

Специјално тужилаштво је потврдило да „има одређена сазнања о обављању новчаних трансакција са одређених ИП адреса, али у овом тренутку, с обзиром да је предмет у фази истраге, не можемо износити детаље о којим лицима и о којим адресама је ријеч“.

Капитал