Представљен нови правилник за подстицаје у пољопривреди

НЕВЕСИЊЕ │ Невесињски пољопривредници данас су се упознали са новим Правилником о  условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за 2017. годину. Презентацију у Великој сали општине Невесиње организовали су Општинско одјељење за привреду и друштвене и дјелатности и Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Новим Правилником највише средстава предвиђено је за текућу производњу, односно субвенције за млијеко, месо и пшеницу, док је дио капиталних улагања одложен за наредну годину. Премије за сточарску производњу које су највише интересовале невесињске произвођаче углавном су остале на прошлогодишњем нивоу. Како је објаснио шеф подручног Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Боро Миливојевић више средстава предвиђено је за сточаре који одгоје јунице у властитом стаду, а на подстицаје могу рачунати и произвођачи кромпира који овај производ предају регистрованом откупљивачу или прерађивачу. Он је додао да ће ове године мљекарима бити исплаћивана  јединствена премија од 30 фенинга за млијеко стандардног квалитета, што према његовој оцјени, одговара невесињским произвођачима који су до сада имали 70% млијека екстра класе.

Миливојевић је напоменуо да у новом Правилнику нису предвиђена средства за набавку пољопривредне механизације.

Пољопривредницима којима је ове године одобрена мања количина регресиране нафте савјетовано је да до 15. маја ажурирају податке у АПИФ-у, пошто нови Правилник предвиђа пријављивање начина кориштења обрадивих  повшина.

Одговарајући на питања невесињских пољопривредника, Миливојевић је потврдио да исплаивање подстицаја некомерцијалним газдинствима за ову годину неће бити условљено плаћањем доприноса.

Правилником је  ове године предвиђена и вакцинација оваца и коза против болести плавог језика која је прошле јесени огромну штету нанијела херцеговачким сточарима.

Радио Невесиње