Представљен пројекат о српском страдању цивилног становништва у 20. вијеку

ТРЕБИЊЕ l У галерији Музеја Херцеговине вечерас је промовисан заједнички пројекат под називом „Душу нису убили“, аутора Мире Лолић Мочевић и „Затирање Срба у БиХ у 20. вијеку“, професора Драге Мастиловића. Презентовани су и дијелови документарног филма који је саставни дио пројекта.

Према ријечима Мире Лолић Мочевић пројекат „Душу нису убили“ говори искључиво о страдању цивилног становништва – жена, дјеце и стараца, а коришћена је доступна документација и свједочења чланова породица које су страдале три пута у три рата, у једном вијеку.

Она је додала да кроз 59 потресних свједочења и шест научних радника овај пројекат је историјски приказ голготе коју је српски народ преживљавао током 20. вијека.

„Голготу коју је прошао српски народ у 20. вијеку у БиХ по мишљењу историчара и научника није прошао ни један други народ у Европи. Заједничка порука свих свједока злочина је да нажалост правде за српске жртве у БиХ још увијек нема. Сребреница и Сарајево могу се сматрати симболима страдања српског народа у БиХ у 20. вијеку, на који начин сазнаће они који прочитају књигу и погледају филм“, навела је Лолић Мочевић.

Мочевић напомиње да свједочење српских породица и историографска монографија имају за циљ да отргну од заборава страдање српског цивилног становништва у једном вијеку.

„Циљ пројекта је да се ми сами суочимо шта се дешавало нашим прецима и да се то не би поновило нашим потомцима. Нажалост, то је дио историје који ми нисмо учили, дио историје који је био скривање. Један од таквих примјера су Занесовићи у Бугојну, за које многи и не знају, а у којима је убијено 2.500 Срба. Примјер су и Гаравице код Бихаћа, стратиште 14.000 Срба, а тог податка нигдје нема у историјским читанкама“, истакла је она.

Мочевић додаје да је филм преведен на енглески, француски, њемачки и руски језик, а књига је тренутно преведна на енглески, а биће и на остале језике.

„Са овим пројектом желимо да упознамо цијели свијет, да им покажемо шта је то што су урадили српским цивилима. Жене и дјеца би морали бити заштићени у свим ратовима, нажалост српске цивиле нико није штитио“, закључила је аутор овог пројекта.

Организатори промоције су Удружење Српско-руски Мост, СПКД Просвјета Гацко и Музеј Херцеговине Требиње.

Д.М.