Пренос имовине Републике Српске на БиХ нема правни основ

Одлука Суда БиХ у предмету Хан Пијесак из 2016. године, којом је званичницима Републике Српске наређено да пренесу власништво над државном имовином Републике Српске на Министарство одбране БиХ, супротна је праву, истиче се у новом Извјештају Владе Српске Савјету безбједности УН.

„То укључује Споразум о питањима сукцесије, законе БиХ и Републике Српске, судску праксу Уставног суда БиХ и Дејтонски споразум. Одлука је дио бошњачког плана централизације власти и подривања Републике Српске“, наводи се у трећем дијелу Извјештаја под насловом „Тежња Бошњака да се дочепају имовине Републике Српске коју користе Оружане снаге БиХ је противправна и дестабилизујућа“.

У документу се наглашава да је пренос имовине Републике Српске коју користи Министарство одбране потпуно непотребно, посебно зато што је Република Српска већ дозволила Оружаним снагама БиХ да користе сву државну имовину која им је потребна.

Сваки покушај гоњења државних службеника Републике Српске због неукњижавања ове имовине био би непотребан, неоправдан и без преседана.

У документу се подсјећа да у одлуци у предмету Хан Пијесак, Суд БиХ сматра да званичници Републике Српске морају укњижити државну имовину коју користе Оружане снаге БиХ на Министарство одбране БиХ.

„У јулу ове године, Уставни суд БиХ погрешно је закључио да одлуком у предмету Хан Пијесак није прекршено право Републике Српске на правичан поступак. Не постоји правни основ за одлуку Суда БиХ у предмету Хан Пијесак“, додаје се у Извјештају.

Овај предмет је дио настојања СДА да искористи судове на нивоу БиХ као политичке инструменте и пренесе сву државну имовину са ентитета на БиХ с циљем да се заобиђу законски услови који важе за књижење државне имовине.

„Циљ СДА је даља централизација надлежности и контроле, у оквиру дугогодишњих настојања да се подрију дејтонски механизми заштите и структура на рачун и уз кршење уставом заштићених права ентитета која су им дата Дејтонским споразумом“, напомиње се у документу.

У тексту се подсјећа да Споразум о сукцесији не даје основ за књижење државне имовине на име БиХ.

„Одлука у предмету Хан Пијесак почива не неутемељеној тврдњи да Споразум о питањима сукцесије бивших југословенских република из 2001. године нивоу БиХ даје власништво над државном имовином. Споразум о сукцесији, правни историјат и пракса у погледу државне имовине од дана његовог потписивања до данас показују да је ова тврдња нетачна“, наводи се у Извјештају.

СРНА