Преокрет: Српска добија битку око референдума са Уставним судом БиХ?!

765-430-808e355d170b23872b7e3290b765d3ab

САРАЈЕВО │ Уставни суд БиХ највероватније ће на сједници 17. септембра уважити захтјев РС за преиспитивање одлуке којом је Дан РС прогласио неуставним и тиме поништити своју првобитну одлуку.

„У том случају могуће су двије опције: прва, да међународна заједница практично „замоли“ Милорада Додика да зарад смиривања тензија у БиХ одустане од референдума до коначне одлуке Уставног суда БиХ о Дану РС. Друга опција је да међународна заједница забрани одржавање референдума 25. септембра“, каже за“ЕуроБлиц“ извор близак дипломатским круговима.

На овакав расплет ситуације очигледно је „спреман“ и предсејдавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, који је прекјуче одржао састанак с амбасадорима САД, Велике Британије, Италије и Француске.

Након тог сусрета Изетбеговић је дао интересантну изјаву.

„Очекујем да ће Уставни суд на сједници 17. септембра дати принципијелан одговор и да се неће бавити политиком. Каква год да буде одлука Уставног суда БиХ, ја ћу је прихватити“; рекао је Изетбеговић.

Он је додао да је од амбасадора добио гаранције да нема ни говора о томе да може доћи до референдума о пођели БиХ.

„Амбасадори су ми појаснили изјаву Савјета за спровођење мира (ПИК). Неки мисле да је велика тензија подигнута у вези са овим питањем, а управо сматрам да није и да је била потребна да би се схватила сва озбиљност. Током састанка су инсистирали на томе да нема ни говора да ће ико икада кренути у подјелу БиХ, јер ће добити конкретан одговор“, рекао је Изетбеговић.

Да је одржавање референдума у РС практично на клацкалици прије два дана су за „ЕуроБлиц“ потврдили и у најјачој странци у РС. Потпредсједник СНСД Радован Вишковић тада је рекао да ако Уставни суд БиХ уважи захтјев РС за преиспитиваје одлуке о Дану РС и тиме практично поништи своју ранију одлуку „може се размишљати о пролонгирању референдума заказаног за 25. септембар“.

Истовремено, предсједник Уставног суда БиХ Мирсад Ћеман је за сарајевске медије рекао да ако суд одлучи да има елемената за преиспитивање одлуке из новембра о Дану РС, предмет се враћа у фазу као да одлука у новембру није била ни донесена.

ЕуроБлиц