Преживјела Јасеновац, страдала у Олуји – шокантни подаци у сјенци усташтва у Хрватској

Кокетирање са усташтвом поново затеже односе Хрватске са Србијом и Србима. „За дом спремни“ орило се од Јасеновца, преко Загреба, до Сплита.

Док се хрватски премијер извињава свима које тај поздрав вријеђа, у хрватским медијима ни ријечи о идентификовању 17 тијела Срба убијених током Олује. Једна од жртава преживјела је Јасеновац, али не и долазак демократије у Хрватску. Страдала је у Олуји.

Да ли је „за дом спремни“ одраз усташтва или родољубиви поздрав, хрватски премијер није сигуран. Србима, који живе у Загребу, сигурно није звучао патриотски. Андреј Пленковић њима се није извинио. На инсистирање новинара, извињење је упутио само породицама жртава Јасеновца, са великим АЛИ.

„Онима које то вријеђа, ја се испричавам. Није то транспарент који се појавио испред споменика у Јасеновцу. То је плоча која су у граду саборци подигли….и ту је та нијанса“, рекао је Пленковић.

Несхватљиво је, каже српски министар, Александар Вулин, да једна европска држава не може да се обрачуна са својим фашистичким насљеђем. Све што се посљедњих дана и мјесеци дешавало у Хрватској, сматра Вулин, није инцидент.

„Инцидент је нешто што се деси једном, па се више не понавља. Ово је наставак званичне политике Владе Хрватске, у којој, умјесто да се разрачуна са фашизмом и усташким насљеђем, покушава се објаснити да у ствари, фашизам и није био тако лош, да су ту усташе заправо били хуманитарни радници и да све што су усташе радиле Србима, је заправо било заслужено“, рекао је српски министар Александар Вулин.

Док Пленковић најављује формирање комисије која треба да коначно одреди како ће се односити према прошлости, нико ни да спомене 17 идентификованих тијела Срба убијених у Олуји. Ни дивљање на сплитском стадиону премијер није споменуо.

„У свакој средини се може наћи неколико острашћених занесењака, будала, идиота, како год их назвали, али не можете то рећи за стадион од неколико…најмање 8000, а можда и много више гледалаца. ТО су углавном млађи људи“, каже Саво Штрбац.

Пленковићева комисија требало би да размотри и употребу, односно забрану, симбола прошлости – па су тако у европској Хрватској у истом кошу завршили „за дом спремни“, усташко слово У и звијезда петокрака.

РТРС