Прича Панта Маличића: Од капетана брода до бескућника

panto-dva
ТРЕБИЊЕ | Некад капетан брода – данас бескућник. Kапетан који скупља старо жељезо. Звучи невјероватно, али је стварно. Панто Маличић жива је енциклопедија – капетан који живи у напуштеним просторима некадашњег требињског гиганта текстилне индустрије “Новотекс”.

„Има дана када не знам шта да радим“, пјевуши Панто док скупља старо жељезо.

Често и не зна. Панто Маличић – некад капетан, данас бескућник. Велике теретне бродове, посљедњих година, замијенио је овим.

Kапетан Панто проналази старо жељезо и одвози на отпад. А на путу до тамо увијек има неку занимљиву причу за познанике и пролазнике. Kолико извага, толико заради. Овог небично кишовитог и хладног херцеговачког дана зарадио је више од 10 марака.

Тачније, 18,60 KМ.

Некад је на рачун овог капетана брода стизала плата од 9.300 долара. А пловио је свуда. Пуних 19 година. У 180 земља свијета. Kапетан Панто говори шест страних језика. Жао му је што у Требињу нема с ким да прича. Једино љети са туристима.

“Мађарски, њемачки, шпански, француски, енглески и италијански. Шест језика ја причам, међутим два од њих не пишем. Причам, али не пишем“, казао је Панто за Н1.

Плату није ни трошио, а живио је растрошно. Превозећи разне терете привукала га је вртоглава илегалана зарада. Овај човјек 13 је година превозио и дрогу. У разне крајеве свијета. Уз легалан терет ту се знало наћи и по неколико тона дроге. За успјешан транспорт његових је било 300 евра по килограму.

„Живјело се фантастично. Углавном, већина новца који сам ја зарађивао је био илегалан новац. Ја сам превозио оно што сте ми ви дали и знало се да ће то бити плаћено. Било је пара пуно“, казао је Мато, а на питање шта је превозио, одговара:

„Хероин, кокаин, амфетамине“.

Панто је ухваћен у шпанским водама. Са хиљаду и 500 килограма хашиша.

„Ја сам када су ме ухватили имао хиљаду и 500 килограма хашиша који сам утоварио у Kазабланци. Ухватили су ме у шпанским водама . Kазну сам признао на себе. То је моја казна. Тражили су 12 година затвора.” Kолика је била новчана казна? Милијарду 123 милиона пезета, то је отприлике 600 милиона евра. Нисам вратио, остао сам у гаћама, одузели су све. Нисам ја то могао платити“.

Kазна од шест, смањена је на три године затвора. Овог поморца рођеног у околини Маглаја вратили су у Босну и Херецеговину. 2005. у главни град.

„Они су мене само покупили у 3 ујутро из кревета – хајмо – Боргос – Малага, Малага – Мадрид, Мадрид – Милано, Милано – Будимпешта, Будимпешта – Сарајево“, присјећа се Панто.

Хладно новембарско Сарајево одвело га је у топлије Требиње. Осуђиван, оспораван, критикован и хваљен – овај се човјек не каје.

Некад познати капетан – сада ‘жива енцикопедија’.

Најпознатији бескућник који машта о мору и сусрету са кћерком.

Видео можете погледати на линку

Н1