Примирје у Сирији ноћас ступило на снагу

376457_1

ЊУЈОРК │ Примирје у Сирији, за које су посредовале Русија и САД, ступило је на снагу, а терористичке групе Исламска држава и Нусра фронт искључене су из споразума.

Савет безбедности Уједињених нација раније је усвојио резолуцију којом подржава прекид ватре између супротстављених страна у Сирији.

Наредна рунда мировних преговора заказана је за 7. март.

САД су позвале Русију да поштује договор о прекиду ватре у Сирији, уочи ступања на снагу прирмирја у тој земљи у којој је у грађанском рату започетом пре пет година страдало више од 260.000 људи.

„Руси су се обавезали да неће спроводити ваздушне нападе на групе које сматрамо умереном сиријском опозицијом“, изјавио је портпарол Стејт департмента Марк Тонер и додао да је време да се пређе „с речи на дела“.

Договор о прекиду ватре недавно су постигли САД и Русија, а прихватили да га поштују сиријске власти, опозиционе групе, као и Турска.

Прекид ватре је привремен и не односи се на екстремистчке групе, Исламску државу и сиријски огранак Ал Каиде Фронт ел Нусра.

Сиријска опозициона Опсерваторија за људска права саопштила је да ће прекид ватре бити примењен у већини предграђа Дамаска, у јужној провинцији Дера, северном делу централне провинције Хомс, провинцији Алеп и на неки мањим деловима западно од града Алеп.Француски аналитичар и стручњак за Сирију Фабрис Баланш изјавио је да ће прекид ватре обухватити само око десет одсто сиријске територије.

Очекује се да ће сукоби бити настављени на подручјима под контролом џихадистиа, у провинцијама Деир Езор на истоку, Рака на северу и Идлеб на северозападу.

Примирје се неће односити ни на провинцију Кунетра на југу, у близини Голанске висоравни, где се такође налазе џихадистичке групе.
БНТВ