Приштински медији: „Сунчана долина“ повратак Србије на Косово

Suncana dolina

ЗВЕЧАН │Полагање камена темељца за изградњу српског повратничког насеља „Сунчана долина“ у општини Звечан ударна је вест у приштинским листовима на албанском језику, који у том пројекту виде почетак „колонизације“ и „повратак Србије на Косово“.

Листови Зери и Коха диторе информацију о почетку градње „Сунчане долине“ објавили су на насловним странама, први под насловом „Србија започела колонизацију Косова“, а други – „Влада немоћна поводом колонизације Срба на северу“.

Коха диторе констатује да су власти у Приштини показале немоћ у спречавању подизања те „колоније“, јер, иако су оцениле да је реч незаконитој градњи, нису предузеле никакве кораке да спрече радове.
Приштински листови на албанском преносе оцену покрајинског премијера Исе Мустафе да је градња „Сунчане долине“ противзаконита, али и констатују да је реч о највећем грађевинском пројекту Србије на Косову од завршетка рата.

Медији на албанском такође преносе изјаву министра животне средине и просторног планирања Ферида Аганија да ће Приштина спречити градњу „Сунчане долине“, која се, према његовим речима, гради без неопходних докумената из области просторног планирања.

Простор у медијима је овим поводом добила и опозиција, која захтева од владе да предузме мере како би се спречила градња насеља.

У саопштењу Алијансе за будућност Косова наводи се да „влада Косова има уставну обавезу да брани земљу од страних утицаја“ и „повреда суверенитета и територијалног интегритета“.

Ниједна влада не може Србију да учини власником Косова и нереаговање владе и других институција „Републике Косово“ једнако је националној издаји.

Наставак дијалога Приштине и Београда у оваквој ситуацији, када Србија не поштује државу нити владу у Приштини, нема никаквог смисла, наводи се у саопштењу Алијансе за будућност Косова.
Танјуг