Прочитајте гдје је у БиХ најјефтиније а гдје најскупље попити кафу

kafa

Звали је кафом, кахвом или кавом, за велику већину становника Босне и Херцеговине испијање овог напитка је свакодневна и неизоставна навика без које је немогуће замислити свако часкање и одмор.

Али, цијене шољице каве, која се може попити у локалним кафићима или ресторанима, значајно варирају од града до града.

Према подацима до којих смо дошли, најјефтинија кава може се попити у Горњем Вакуфу гдје је за једну шољицу црног напитка потребно издвојити само 0,5 КМ, у самом центру града, као и у руралним предјелима. Осим Горњег Вакуфа, најјефтинија кава још се може попити у Сребренику гдје износи од 0,5 до 1 КМ, као и у Турбету гдје, у локалним кафићима у самом центру града, њена цијена износи 0,7 КМ.

У многим бх. градовима цијена каве у локалним кафићима и мјестима за изласке је у просјеку један КМ. Међу овим градовима, између осталих, налазе се Бугојно, Доњи Вакуф, Јајце, Травник, Дервента, Босанска Крупа и Високо.

Слиједи Зеница гдје је цијена каве у просјечном кафићу од 1 до 1,75 КМ, Коњиц са цијеном од 1 до 1,5 КМ, колико је и цијена шољице кафе у Горажду и Бихаћу.

У односу на ове градове, кава је мало скупља у Бања Луци гдје, рецимо, у просјеку шољица каве кошта од 2 до 2,5 КМ.

Цијене кафе у кафићима и ресторанима у Босни и Херцеговини, ипак, су највише у главном граду Сарајеву и у Мостару.

Цијена кафе у Мостару износи од 1,5 до 3,5 КМ, колико износи у ресторанима у близини Старог моста, док се цијене каве у Сарајеву крећу од једне КМ, у кафићима на периферији града, до 2-3,5 КМ, па и више, у средишњим дијеловима града.

Кафу на просторима БиХ и, иначе, на цијелом Балкану неријетко називају „изговором за разговор“, што јој даје карактер посебног друштвеног феномена. Док ритуал испијања каце код неких особа подразумијева вријеме са најближим члановима обитељи и пријатељима, други више воле самоћу.

Данас се, барем како кажу подаци Свјетске здравствене организације, на планети сваког дана попије око једна и по милијарда шољица каве.
АБЦ