Промоција књиге „Мој практични биљарник“

БИЛЕЋА │ Синоћ је у просторијама Народне библиотеке „Владимир Гаћиновић“ у Билећи одржана промоција књиге „Мој практични биљарник“, аутора др Душана Вујновића из Аранђеловца.

Доктор Душан Вујновић потомак је херцеговачких досељеника на Космет послије Првог свјетског рата из села Паника код Билеће. Завршио је Медицински факултет и специјализацију из епидемиологије. Ради у Општој болници у Аранђеловцу. Проучавањем љековитог биља бави се већ 30 година. Десет година је писао у часопису „Магично биље“ у колумни- Из ризнице мало познатог лековитог биља. Превео је са руског „Народни лекар“ Курењова и „Лечење деце лековитим биљем“ групе аутора. Објавио је 17 стручних радова.

Књига „Мој практични биљарник“ која је објављена ове године у издању „Трагова“ , обрађује 80 најважнијих љековитих биљака Србије и бивших република Југославије са 500 научно верификованих рецепата и контраидикација код употребе неких биљака. У књизи су наведене и отровне биљке са наших подручја, као и прва помоћ код отрованих. – По први пут у српској хербалистици приказано је тумачење метеоролошких прогноза везаних са понашањем биљака. Књига је богато илустрована приказом свих биљака и закључком на руском и енглеском језику. Корице је израдио познати академски сликар и историчар Милутин Дедић, рођени брат познатог Арсена Дедића. Ова књига уједно је и позив аутора свима нама да се вратимо природи и да научимо да је поштујемо и да живимо у сагласју с њом јер је она препуна благодети за нас и наше здравље- истакла је директорка Библиотеке Ирена Дунђер.

Др Душан Вујновић, коријене вуче из села Паник код Билеће и баш зато је одлочио да промоцију своје књиге започне с овим градом. Излагање и практични и корисни савјети др Вујновића наишли су на одличан одзив и интересовање публике, а др Вујновић је пристутнима подијелио и сјеме биљке сикавац, коју је донио из Хиландара, а која лијечи 20 болести и здравствених сметњи.

Након промоције у Билећи, књига ће бити промовисана и Гацку и Бања Луци.