Промовисан роман Др Нелета Карајлића „Солунска 28“

ТРЕБИЊЕ │ У Требињу је данас у организацији „Позитивне снаге Српске“ промовисана нова књига Ненада Јанковића „Солунска 28“, која говори о београдској кући у Солунској улици у Дорћолу, изграђеној крајем 19. вијека која је дијелила судбину цијелог града и прошла све што се дешавало у 20. вијеку. Идеја аутора била је да кроз радњу романа изнесе како се живјело у Београду почетком 20. вијека, како се трошио новац,  како се стварало и како се тошила страст, све до краја Првог свјетског рата.

Како је истакао Ненад Јанковић, познатији као Др Неле Карајлић, оно што је њему било најинтригантније је то, како је тај град растао и како је у свом динамичном развоју изњедрио простор и људе, а главни женски јунак у роману долази са ових простора. Она је са братом побјегла у Београд, због прогона аустријске полиције.

Јанковић је рекао је да је мотивацију за роман нашао када је прије 20-ак година дошао у Београд са породицом  тражећи да изнајми стан, те сазнао да је дијелом власник куће на Дорћолу у Солунској 28.

„Када сам сазнао причу о тој кући и да је мој отац ту био два пута, оба пута као избјеглица, 1941. и 1992. године, стојећи испред те куће обећао сам јој да ћу написати велики роман о њој, па макар пола тога и измислио. А и за то што је измишљено тешко је доказати да се није десило“, рекао је Неле Карајлић током промоције књиге у башти хотела Платани.

Војислав Савић из организације „Позитине снаге Српске“ појаснио је да им је циљ да обиђу што више мјеста у Српској и покажу примјером да људи хоће да посјете добре садржаје, када то неко понуди.

„Покушавамо да широм Републике Српске, од села до градова, промовишемо квалитетне садржаје и није истина да људи хоће нешто што је лошег квалитета и што се производи преко ноћи.“, казао је Савић.

Др Неле Карајлић 2014. године написао је аутобиографију „Фајронт у Сарајеву“. Аутор је и књиге „ФБИ – Досије Тесла“, крими-приче у стиху, по којој је 2016. изведен позоришни мултимедијални перформанс у Београду, Новом Саду и Бањалуци.

Током осамдесетих година прошлог вијека Неле је био познат као пјевач сарајевске групе „Забрањено пушење“, као и глумац и писац у популарној телевизијској серији „Топ листа надреалиста“. Оснивач је покрета Нови примитивизам.

М.И.