Промовисан трећи број часописа „Српски преглед“

ТРЕБИЊЕ │ У Народној библиотеци Требиње вечерас је промовисан трећи број часописа за филозофију, филологију, књижевност и умјетност „Српски преглед“.

Уредник часописа проф. др Душко Певуља казао је да је посљедњи број у знаку шездесете годишњице од смрти Слободана Јовановића, једног од најзначајнијих српских интелектуалаца 20. вијека, чијем је раду посвећен посебан блок прилога.

Он је једно од најкрупнијих имена српске културе уопште, један од посљедњих полихистора наше културе. На жалост, видимо да тој годишњици у читавој српској јавности није посвећена готово никаква пажња. Са посебним задовољтвом желим да истакнем да је уводни текст у том блоку написао Војислав Коштуница, који је највише и заслужан за политичку и правну рехабилитацију Слободана Јовановића и његов повратак српској култури“, казао је Певуља.

Он је додао да је „Српски преглед“ млад часопис, утемељен прије двије године, а редакција коју поред њега чине још два универзитетска професора – Ранко Поповић и Зоран Арсовић, пјесник Зоран Костић и Горан Гојковић, задужен за прилоге из теологије – настоји да читаоцима понуди разнолик и разноврстан садржај, али да при том не изневјери установљени концепт.

„Оно на чему инсистирамо јесте српски филолошки програм и кључне одреднице српског националног идентитета. У сва три броја имали смо прилоге на те теме. У овом трећем броју један од најзначанијих српских филолога и најзаслужнијих интелектуалаца за обнову вуковске филологије проф. Петар Милосављевић доноси преглед шта се на том плану у посљедњих 25 година урадило“, истакао је Певуља додајући да је други број часописа био посвећен 170. годишњици од објављивања „Горског вијенаца“, на шта су се одлучили „позитивно испровоцирани“ чињеницом да се овом јубилеју и важној прекретници за српску културу у јавности није посветила довољна пажња.

Он је додао да је часопис под именом „Српски преглед“ излазио још 1895. године, као претеча часописа који ће обиљежити епоху модерне у српској књижевности – мостарске „Зоре“ и „Српског књижевног гласника“, а његов утемељивач био је један од највећи српских књижевних историчара и проучавалаца књижевности Љубомир Недић.

„Тај нам се наслов учинио згодан из два разлога – прво, да нагласимо национални карактер часописа, а друго, што нам та одредница – преглед омогућава да будемо што обухватнији и обрадимо што више тема из различитих области“, истакао је Певуља.

Он је казао да „Српски преглед“ као додатак часопису издаје и двије специјалне едиције: Филозофија и Филологија.

„До сада су изашле четири књиге, којима покушавамо да допунимо садржај часописа и преко неких значајних аутора третирамо одређене драгоцјене теме из ових области“, закључио је он.

Р.С.