Промовисана књига „Пред сјенима српских мученика“

ТРЕБИЊЕ I У галерији Културног центра вечерас је промовисана поетска руковет „Пред сјенима српских мученика“ коју је приредио професор српског језика из Фоче Раде Лаловић, а у којој су заступљени радови Матије Бећковића, Десанке Максимовић, Јована Дучића, Добрице Ерића, Стевана Раичковића, Рајка Петрова Нога и других.

Према Лаловићевим ријечима ово је први пут да се оваква књига појављује на нашим просторима.

„Пјесама о страдањима српских и осталих народа на нашим просторима је увијек било мало и сада их је мало. Ово је прва поетска руковет на тему страдања код нас. Није се случајно назвала руковет јер је сакупила све што је било познато и нама доступно. Прво смо је објединили у једну мању књигу па смо направили друго допуњено издање у ком има сада око 70 пјесама и 40-ак пјесника. Све што је на српском језику написано, а третира методолошки приступ да је пјеснички субјект свједок злочина, жртва злочина или у некој врсти молитвеног односа према жртви и патњи стало је  у ову књигу“, објаснио је професор Лаловић.

Он је додао да морамо његовати културу сјећања на Пребиловце, Корита, Јасеновац, Шумарице и на свa мјеста гдје је наш народ недужно страдао, јер они који не буду памтили шта се дешавало, осуђени су на нестајање.

Професор Лаловић је истакао да је важна чињеница да ниједан пјесник говорећи о жртви никог не мрзи.

„Нити га интересује крвни злочинац, само бол и жртва. И то је највећи успјех српске поезије страдања и патње, што је описан само бол, узвишени бол“, навео је Лаловић.

Предсједник удружења „Ћирилица“ Весна Андрић је истакла да књига јасно говори о томе како је наш народ страдао за вријеме Првог и Другог свјетског рата, али и у новије вријеме, за вријеме бомбардовања Србије.

„Циљ је да што више људи чује и размисли о томе да ли треба заборавити таква страдања и да ли их се треба стидјети или напротив, истицати их“, каже она.

Банер испод плаката за промоцију књиге изазавао је велику пажњу. Андрићева је појаснила да се односи на Саву Мркаља.

„У питању је акција удружења ‘Ћирилица’ да ову годину обиљежи као годину Саве Мркаља. Крајње је вријеме да се Сави Мркаљу врати мјесто које му припада у историји нашег писма и наше културе. Све до педесетих година прошлог вијека, Сава Мркаљ је изучаван упоредо са Вуком, а након тога је напросто избачен и помало неправедно запостављен. Они који су поклоници нашег писма, знају да је Вук Караџић дао само посљедњи, финални облик и да је радио водећи се идејама Саве Мркаља“, истакла је Андрићева.

Стихове пјесама сабраних у овој књизи, рецитовали су ученици Гимназије „Јован Дучић“.

Организатори промоције су Српско удружење „Ћирилица“ Требиње, СПКД Просвјета Фоча и Културни центар Требиње.

С.П