Први човјек њемачке савезне полиције у Требињу: ПРЕКОГРАНИЧНОМ САРАДЊОМ ПРОТИВ МИГРАНТСКЕ КРИЗЕ

ТРЕБИЊЕ │ Предсједник Савезене полиције Њемачке Дитер Роман посјетио је данас у Требињу Заједнички центар за полицијску сарадњу БиХ, Црне Горе и Србије и разговарао са директором Граничне полиције БиХ Зораном Галићем.

Како је речено након састанка, челни људи двије полицијске управе разговарали су о актуелном стању на терену у вези са притиском миграната на бх. границе, те модалитетама будуће сарадње која би додатно ојачала капацитете Граничне полиције БиХ.

Галић је казао да је првог човјека њемачке савезне полиције извијестио о појавама са којим се бх. граничари сусрећу на терену, предузетим мјерама и радњама у вези са притиском миграната на границе, безбједносним процјенама када је овај изазов у питању, те начинима како ситуацију превазићи или ставити под контролу.

„Оно што можемо констатовати је да само у 2018. години до сада имамо забиљежених нешто мање од 15.000 миграната. Ова полицијска агенција је у складу са законом о граничној контроли одвратила са граничне линије БиХ негдје око 11.000 миграната. По статистичким показатељима овај тренд притиска на границе када је ријеч о мигрантима још увијек је у одређеном континуитету и не бих се везао за тврдње појединих политичара да је у опадању“, казао је Галић.

Предсједник Савезене полиције Њемачке Дитер Роман истакао је да је заједнички центар за размјену полицијских информација са земљама из окружења добар примјер и за полиције из Европске уније – како се може носити са мигрантском кризом.

„Ове информације у вези миграција тичу се наравно и Њемачке. Врло мали број особа који дођу у БиХ желе заправо и остати овдје – јер је њихова жеља и посљедња станица наравно Њемачка. Из тог разлога је и нама стало да све земље колико је год могуће прекогранично сарађују а то је овдје случај, због чега сам и посебно захвалан. Не смије се, такође, заборавити да се Гранична полиција БиХ и даље треба помагати“, казао је Роман.

Челни људи двије полицијске управе истичу да је Савезна полиција Њемачке један од најважнијих партнера бх. граничне полиције још од њеног оснивања 2000. године.

За ово вријеме кроз обуке и опремања Њемачка је бх. граничну полицију помогла са око 10 милиона КМ, а само у овој године донирала је 1,2 милиона евра.

Р.С.

Фото: П. Муцовић